“En als we nu eens wijnranken op het dak van het nieuwe vliegveld van Firenze zouden planten?” Dat is het gekke idee van Rafael Viñoly Architects, het bureau dat de opdracht kreeg om plannen te maken voor de renovatie van de ‘Amerigo Vespucci’-luchthaven, op 8 km van het centrum van Firenze. In 2023 verwerkte de luchthaven meer dan drie miljoen passagiers, maar de vernieuwde luchthaven zal een jaarlijkse capaciteit hebben van meer dan 5,9 miljoen passagiers. Dat getuigt van de toeristische ambities van Toscane.
Naast het bijzonder rijke erfgoed heeft de regio ook enkele van de beste wijnen ter wereld, waaronder Chianti, Montepulciano en Vernaccia di San Gimignano. De architecten werden daardoor geïnspireerd om een wijngaard te creëren op het dak van het nieuwe gebouw en tegelijkertijd bezoekers van de regio aan te moedigen om niet alleen Firenze te bezoeken, maar ook het omliggende platteland om er de geneugten van de Toscaanse ‘terroir’ te proeven.
Het idee erachter is ook om het toerisme in de Italiaanse regio te promoten, wat moet zorgen voor een stijging van het aantal vluchten. Het project omvat ook een nieuwe start- en landingsbaan, die een oplossing moet bieden voor de beperkingen van de huidige, slecht geöriënteerde start- en landingsbaan en op die manier tegemoet zal komen aan de noden van moderne vliegtuigen. Tot slot zal er een nieuwe lichte metrolijn worden aangelegd om de multimodaliteit te verbeteren. Het terrein zal omgeven zijn door nieuwe parken met bomen, winkels en zelfs studentenhuisvesting.
De 50.000 m² grote terminal zal voorzien zijn van een grote ‘piazza’, die volgens de architecten bijdraagt aan een vlotte doorstroming van de passagiers. Dankzij de dakramen zal de terminal baden in het licht dat door de rijen met 38 wijnstokken stroomt, wijnstokken die rechtstreeks op het dak van het hoofdgebouw geplant zullen worden. Het dak loopt langzaam af om op die manier op te gaan in het panorama van voornamelijk glooiende groene heuvels.
Als je je afvraagt wat er met de vruchten van deze wijnstokken gebeurt: ze worden ter plekke verwerkt door een lokale wijnboer. Het sap van de druiven rijpt daarna in een speciale kelder onder de terminal.
De eerste fase van de ontwikkeling van de nieuwe luchthaven moet in 2026 klaar zijn, maar de werkzaamheden aan de tweede fase duren tot 2035.
Huis
Kamers
12 Personen
200.00 m2
€ / week
min nachten
Verblijf
Vertrek van
Vertrek op
Verblijf
Vertrek van
Vertrek op
Verblijf
Vertrek van
Vertrek op