Is Venetië gedoemd te zinken?

Rédaction / Redactie,
02-09-2021
In Venetië stond het water op dinsdag 12 november maar liefst 1,87 hoog, wat zeer dicht bij het record van 4 november 1966 ligt (1,94 meter). Het voortbestaan van de stad lijkt des te meer in het gedrang te komen omdat ze elk jaar dieper zinkt en omdat het project dat de stad zou moeten beschermen, inefficiënt zou kunnen zijn...

Het project dat geacht wordt om Venetië te beschermen tegen “de verdrinking” is controversieel vanwege de tekortkomingen en de mogelijke corruptie die erbij gepaard gaat, wat de uitvoering ervan aanzienlijk heeft vertraagd. Het MOSE-project (Mozes in het Italiaans, Elektromagnetische Experimentele Module) bestaat uit een netwerk van met water gevulde kisten, die in 30 minuten moeten kunnen opstijgen, om een barrière te creëren die bestand is tegen een waterstijging van 3 meter boven de normale waarde.

Corruptie

“Het project werd ontwikkeld in de jaren tachtig, startte in 2003 en had drie jaar geleden al klaar moeten zijn, maar het is achterop geraakt door corruptieschandalen en extra kosten. Het heeft al 7 miljard euro gekost, aldus de dagelijkse online fanpage. Burgemeester Liugi Brugnaro voegt daar dit aan toe: “Vandaag is Mozes een spookproject”.

Aanvankelijk zou het project, dat aan een consortium van 50 bedrijven was toevertrouwd, bijna 2 miljard euro kosten, maar de rekening explodeerde als gevolg van vertragingen die met name verband hielden met onderzoeken naar corruptie en het witwassen van geld. Een van de sporen leidde in 2014 tot de arrestatie van 35 personen, waaronder de toenmalige burgemeester Giorgio Orsoni (Democratische Partij, PD) en de voormalige gouverneur van de regio, Giancarlo Galan, lid van de partij Forza Italia (FI), die de eerste steen van het project legde.

Kortom, rond dit project is er een totaal gebrek aan duidelijkheid: “We weten niet of het werkt. Het heeft veel geld gekost, een grote impact op het milieu gehad en het ergste is dat het geleidelijke en lokale interventies heeft verhinderd”, aldus geoloog Mario Tozzi op een openbaar radiostation.

Klimaatverandering?

Milieuactivisten zeggen dat de kwetsbaarheid van de Serenissima wordt verergerd door de opwarming van de aarde en de stijging van de zeespiegel. Greenpeace heeft Rome echter gevraagd om zijn standpunt over de energietransitie te herzien en heeft kritiek geuit op het “massale gebruik van gas in de komende decennia, dat de klimaatcrisis zou kunnen doen verergeren”.

Kortom, de situatie blijft ingewikkeld, vooral omdat Venetië op een eeuw tijd al bijna 30 cm is gezonken… Sinds het laatste record van 1966 is er amper wat veranderd. Mario Tozzi betreurde in een artikel in La Stampa dat de Venetiaanse autoriteiten “de kleine taken die nodig zijn, zoals het schoonmaken van de kanalen, hebben opgegeven”.

Nos voyages relatifs à cet article

San Clemente Palace Kempinski 5* - zonder overstap

Venetië

Verblijf

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Danieli 5* - geen transfer

Venetië

Verblijf

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

JW Marriott Venice Resort & Spa 5* - zonder transfer

Venetië

Verblijf

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Baglioni Hotel Luna 5* - zonder transfer

Venetië

Verblijf

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Sina Centurion Palace 5* - Geen transfer

Venetië

Verblijf

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten