Is Afrika aan het splitsen?

François Piette,
09-12-2024
Het Afrikaanse continent is langzaam aan het splitsen, een geologisch proces dat uiteindelijk kan leiden tot de vorming van een nieuwe oceaan.
rift africa
© adobe

Een continent in beweging

Al miljoenen jaren wordt Afrika gevormd door tektonische krachten die het landschap voortdurend veranderen. Een opvallend voorbeeld is de Oost-Afrikaanse Slenk, een enorme breuklijn die zich uitstrekt over duizenden kilometers, van de Golf van Aden in het noorden tot Zimbabwe in het zuiden. Deze slenk scheidt geleidelijk de Nubische plaat in het westen van de Somalische plaat in het oosten.

Een traag maar onvermijdelijk proces

De Nubische en Somalische platen bewegen met een snelheid van ongeveer 7 millimeter per jaar uit elkaar. Hoewel dit op menselijke schaal nauwelijks merkbaar is, kan het over 5 tot 10 miljoen jaar leiden tot de vorming van een nieuwe oceaan, waarbij Oost-Afrika wordt afgescheiden van de rest van het continent. Volgens professor Ken Macdonald van de Universiteit van Californië in Santa Barbara: “De Golf van Aden en de Rode Zee zullen overstromen in de Afar-regio en de Oost-Afrikaanse Slenkvallei, waardoor een nieuwe oceaan ontstaat, en dit deel van Oost-Afrika zal zijn eigen kleine, aparte continent worden“.

Zichtbare tekenen vandaag de dag

In 2018 verscheen er een enorme scheur in het zuidwesten van Kenia, in de regio Narok, met een diepte van ongeveer 15 meter, die de handelsroute van Mai Mahiu-Narok doormidden sneed.

Gevolgen voor de toekomst

Op de lange termijn kan de afscheiding van Oost-Afrika grote gevolgen hebben, zowel geografisch als ecologisch. De vorming van een nieuwe oceaan zou de zeestromingen, het regionale klimaat en de lokale ecosystemen veranderen. Deze veranderingen zullen zich echter over zo’n lange tijdsperiode voltrekken dat ze het menselijk leven ver te boven gaan.