Ook al is elektronisch betalen tegenwoordig de norm, als je op reis gaat denk je er misschien wel aan om cash geld mee te nemen. Maar zijn er eigenlijk grenzen aan het bedrag dat je dan op zak mag hebben. Of kan je integendeel zoveel geld meenemen in het vliegtuig als je maar wil?
Tegenwoordig kan je op vakantie ter plaatse veelal betalen met een krediet- of betaalkaart. Toch kan het aangewezen zijn om cash te voorzien op vakantie, vooral op bestemmingen waar elektronische betalingen beperkt zijn. Cash biedt een vorm van zekerheid en is gemakkelijk voor kleine aankopen, fooien en noodsituaties, zoals het verlies van je bankkaart. Bij de voorbereiding van je reis vraag je je misschien af hoeveel geld je mag meenemen op vakantie. Wij zochten het uit.
Binnen de Europese Unie zijn er geen beperkingen wat betreft het bedrag aan cash dat je op zak mag hebben wanneer je met het vliegtuig reist. Je mag in principe dus zoveel geld meenemen in het vliegtuig als je wil. We raden aan om voor vertrek de douanevoorschriften van je bestemming te raadplegen. Houd er ook rekening mee dat een grote hoeveelheid cash op zak als verdacht kan worden beschouwd, waardoor je het risico loopt op meer controles. Het is daarom altijd verstandig om bewijsstukken, zoals bankafschriften, te hebben van de herkomst van het geld.
De situatie is anders wanneer je als reiziger de EU binnenkomt of verlaat met 10.000 euro of meer (of het equivalent in een andere valuta) op zak. In dat geval moet je aangifte doen bij de douane. Die regelgeving heeft als doel om illegale praktijken, zoals het witwassen van geld, te voorkomen en financiële transacties transparanter te maken.
Net als bij reizen binnen de EU is het aangeraden om de specifieke douanevoorschriften van het land van aankomst of vertrek te raadplegen. Op die manier vermijd je vervelende situaties. Vergeet je, bijvoorbeeld, het bedrag te melden, dan hebben de lokale autoriteiten het recht om het geld in beslag te nemen en kunnen er juridische gevolgen zijn. Dat geeft natuurlijk een bittere nasmaak aan je reis…
Hoeveel geld je mag meenemen in het vliegtuig is dus afhankelijk van de landen van vertrek en aankomst. Als je in een situatie zit waarbij je een aangifte moet doen, zal je doorgaans de volgende stappen moeten doorlopen:
Een vergetelheid of vergissing is snel gebeurd. Hierboven hebben we al vermeld dat er gevolgen kunnen zijn wanneer je vergeet een aangifte te doen van cash geld, terwijl dat verplicht is. Wat die gevolgen precies zijn, zijn natuurlijk afhankelijk van de regelgeving van het land waarin de inbreuk zich voordoet. Enkele voorbeelden zijn:
De douane mag steekproefgewijs controles uitvoeren. Daarbij worden soms ook snuffelhonden gebruikt, die kunnen ruiken wanneer iemand veel bankbiljetten bij zich heeft.
Los van hoeveel geld je mag meenemen in het vliegtuig, is het nuttig om financieel goed voor te bereiden op je reis. We geven graag nog een paar tips om je te helpen.
Hoeveel geld je mag meenemen op vakantie is dus afhankelijk van verschillende factoren. De beste tip die we je kunnen geven is om ruim voor vertrek de regelgeving van het land van vertrek en het land van aankomst op te zoeken. Hoeveel cash je ook meenemen, houd je portefeuille in ieder geval goed in de gaten en volg zoveel mogelijk bovenstaande tips om je eigen veiligheid en die van je reisgezelschap te garanderen.