Het Amazonewoud: 5 dingen die je moet weten!

Rédaction / Redactie,
02-09-2021
De 5,5 miljoen km2 van het grootste oerwoud ter wereld zijn de laatste dagen niet meer uit de kranten weg te denken. Het Amazonewoud, de longen van onze planeet, staat in brand!

Het Amazonewoud wordt al constant bedreigd door ontbossig door de evoluties in de landbouw en de zoektocht naar vruchtbare grond. Vandaag is de dreiging nog groter door de duizenden branden die dit paradijs voor biodiversiteit beetje bij beetje in de as leggen.

Een onwaarschijnlijke biodiversiteit!

Die biodiversiteit is gewoonweg uniek in de wereld. Een kwart van de soorten ter wereld zou hier terug te vinden zijn! Het gaat om 30.000 plantensoorten, 2.500 gewervelde waterdieren, 1.500 gewervelde tweepotigen met vleugels, 500 zoogdieren in de brede zin, 550 reptielen en zowat 2,5 miljoen insecten! Op twintig jaar tijd werden er 2.200 planten en dieren ontdekt die, tot dan toe, onbekend waren.

Een vijfde van het zoet water, met de langste rivier ter wereld!

Het Amazonewoud bevat ook 20% van het zoet water van de planeet, dankzij de rivieren Amazone en Paraná. De Amazone is met zijn 6.900 km de langste rivier ter wereld en ook de belangrijkste op vlak van volume.

Ze filtert onze uitstoot

De regio is ook een echte CO2-pomp. Het Amazonewoud absorbeert meer CO2 dan dat ze uitstoot. We praten over meer dan 100 miljard ton CO2, een mooie bijdrage aan het gevecht tegen de klimaatopwarming. Door de ontbossing van het Amazonewoud is de capaciteit om CO2 te absorberen in vrije val!

Menselijke factor

Het Amazonegebied telt ook zo’n 34 miljoen inwoners, waarvan 60% stedelingen. Volgens de Organisatie van de Overeenkomst voor Amazonische Samenwerking (OOAS), dat de acht landen waarover het Amazonewoud uitgestrekt is samenbrengt, vormen 3 miljoen Indianen 420 stammen, waarvan er een zestigtal volledig van de wereld afgezonderd leven. Daar vloeien ook nog eens 86 talen en 650 dialecten uit.

Goud, koper…

De regio bevat ook heel wat natuurlijke bronnen, zoals kostbare en zeldzame metalen. Je vindt er, onder andere, goud, nikkel, koper, mangaan en tantaal, een metaal dat gebruikt wordt voor de productie van chirurgische instrumenten en implantaten, omdat het niet reageert met lichamelijke sappen.