Een herfstpauze in het ‘Quartier Latin’

Julie Docsterd,
10-09-2024
In de herfst tooien de bossen in de provincie Namen zich in een kleurenpalet dat tegelijkertijd rijk en flamboyant is. En dat zorgt bij mij voor een ‘call of nature’ die me zin geeft om een weekend door te brengen in het hart van de Belgische Ardennen.
stag
© quartier latin

Wat is er stimulerender dan een duik te nemen in het hart van de natuur in een tijd van het jaar waarin die op haar mooist is? De herfst staat synoniem voor schitterende kleuren, wanneer de bladeren aan de bomen van goudkleurig naar blozend roodbruin verkleuren. De frisse lucht en het licht van het seizoen nodigen ook uit tot wandelen. Het was dus niet meer dan logisch dat ik mijn zinnen had gezet op een weekend in de prachtige Ardennen. En tijdens mijn zoektocht stuitte ik op een bijzondere aanbieding die me meteen aansprak.

Een unieke avond

Het ‘Quartier Latin‘-hotel biedt je de kans om ‘s avonds te luisteren naar het geburl van het hert, midden in het bos. Voor de editie 2024 nodigt het beroemde hotel in Marche-en-Famenne je uit om te genieten van deze ongewone ervaring bij maanlicht,  en dat in de nacht van 18 tot 19 september, van 19 tot 20 september of van 29 tot 30 september. Ik had er een afspraak op woensdag om 15 uur. Ik kan dan meteen naar mijn kamer voor een middagdutje voor we beginnen aan wat een onvergetelijke avond belooft te worden. Rond 18.30 uur worden we uitgenodigd in restaurant-brasserie van het Quartier Latin-hotel voor een 3-gangenmenu met lokale seizoensproducten, inclusief dranken!

breakfast
© quartier latin

Na het voor- en hoofdgerecht brengt een shuttle me naar het ‘Centre régional d’initiation à l’environnement ‘(CRIE) in Fourneau Saint-Michel, een klein stukje paradijs in het bos van Saint-Hubert, waar een gespecialiseerde gids uitleg geeft over het leven van de herten. Daarna duiken we de natuur in, aan de rand van het bos, om te luisteren naar het geluid dat het hert maakt tijdens de paartijd om de aandacht van de vrouwtjes te trekken. Na deze unieke ervaring keren we terug naar het Quartier Latin voor een heerlijk dessert om vervolgens naar mijn gezellige kamer te trekken waar ik nageniet door de herinneringen aan deze onvergetelijke avond. Ik verbleef er al eens eerder en de kamers van Quartier Latin blinken uit door hun bijzonder comfortabele bedden en vooral ook door een stilte die heel verkwikkend is.

bedroom hotel
© quartier latin

De volgende dag begint met een smakelijk ontbijt dat geserveerd wordt met een royaal buffet. Je wordt er getrakteerd op een selectie van ontbijtkoeken, yoghurt en vers fruit, maar ook vleeswaren, kaas, gerookte zalm, roerei, taartjes en gebak. Ardeense gastvrijheid op zijn best!

Verken de streek!

Als je zin hebt, kan je vanuit het Quartier Latin ook de stad Marche-en-Famenne en de omgeving bezoeken, dankzij de kaarten met verschillende wandelingen en routes. Je kan er ook fiets en huren of een paardenkoets of zelfs een oldtimer met roadbook reserveren! Allemaal tegen zeer democratische prijzen!

quartier latin
© quartier latin

Als je er nog nooit bent geweest, kan ik je een bezoek aan de prachtige regio Famenne-Ardenne warm aanbevelen. Hier liggen enkele van de mooiste dorpen van Wallonië. Wéris bijvoorbeeld, met zijn beroemde dolmens en menhirs, of Ny, met zijn vele fonteinen in een uitzonderlijke natuurlijke omgeving. Het Quartier Latin heeft de ideale ligging om deze dorpjes te verkennen, dankzij de korte afstand tot de belangrijkste verkeersaders in het zuiden van het land.