Is België een van de minst veilige Europese landen voor toeristen?

Julie Docsterd,
07-09-2024
Van de Ardennen tot Brugge via het Atomium, kan België worden beschouwd als een vrij vredig land voor reizigers. Toch scoort ons koninkrijk slecht op vlak van veiligheid, zo blijkt uit een onderzoek van HelloSafe!
Brussels
© Thomas Somme

De “HelloSafe Index 2024″ onthulde onlangs een verrassende rangschikking: België is het 6e minst veilige Europese land om naartoe te reizen. Met een score van 28,31 (hoe dichter bij 100, hoe slechter!), staat het op de 31e plaats wereldwijd en op de 24e plaats in Europa, ver na de veiligste bestemmingen zoals IJsland, Denemarken of Oostenrijk die de ranglijst aanvoeren.

Deze rangschikking is gebaseerd op 35 criteria, variërend van het risico op natuurrampen tot geweld in de samenleving, via de kwaliteit van de gezondheidsinfrastructuur. De recente schietpartijen in Brussel zijn mede de oorzaak van deze rangschikking. Ook opmerkelijk is de slechte positie van Frankrijk (80e in de wereld en 34e in Europa), die kan worden verklaard door de terroristische dreiging. Onderaan de Europese ranglijst vinden we natuurlijk Oekraïne en Rusland.