De Grote Groene Muur, die 8.000 km dwars door Afrika loopt van Senegal tot Djibouti, is meer dan alleen een barrière tegen de oprukkende woestijn. Dit project steunt lokale bevolkingsgroepen in het duurzame beheer van woestijngebieden en is een hulpmiddel in de strijd tegen klimaatverandering en woestijnvorming.
De Grote Groene Muur is niet zomaar een ‘muur van bomen’, maar wel een mozaïek van groene, productieve landschappen die het leven van miljoenen mensen in Noord-Afrika, de Sahel en de Hoorn van Afrika veranderen. Dit groots opgevatte programma, dat in 2007 door de Afrikaanse Unie werd opgezet, brengt meer dan 20 Afrikaanse landen samen in een poging om de klimaatverandering, woestijnvorming, voedselonzekerheid en armoede te bestrijden.
De Grote Groene Muur biedt bescherming tegen wind en erosie, verrijkt bijna afgestorven grond, verhoogt de vochtigheid en lokale regenval en levert kwaliteitsvoer voor het vee. Deze maatregelen moeten ook helpen om het inkomen van de lokale bevolking te verhogen.
Het idee voor de Grote Groene Muur ontstond in 2002 en het project werd officieel gelanceerd in 2007. Het initiatief heeft zich ontwikkeld van een simpel boomplantproject tot een veelzijdig instrument voor duurzame ontwikkeling. Ondanks uitdagingen zoals een onregelmatige financiering en regionale conflicten, heeft het project aanzienlijke vooruitgang geboekt, met Senegal en Ethiopië als koplopers op het vlak van boomaanplantingen.
Rondreis
Vertrek van
Vertrek op
Rondreis
Vertrek van
Vertrek op
Rondreis
Vertrek van
Vertrek op
Rondreis
Vertrek van
Vertrek op
Rondreis
Vertrek van
Vertrek op
Rondreis
Vertrek van
Vertrek op