De ijsberg A23a, die maar liefst 3.800 km² groot is (dat is bijna half zo groot als Corsica), is opnieuw in beweging. De berg raakte in 1986 los van Antarctica, en zat daarna meer dan dertig jaar vast in de Weddellzee. In 2024 raakte de berg weer in moeilijkheden, dit keer in een draaikolk, een “Taylor-kolom”, vlak bij de Zuidelijke Orkney-eilanden.
Volgens de British Antarctic Survey (BAS) is de A23a op 13 december eindelijk ontsnapt en zet de berg nu koers naar het noorden.
De ijsberg zet koers naar de Atlantische Oceaan, waar de A23a waarschijnlijk in stukken zal splitsen en zal smelten door de warmere wateren. Dat smeltwater heeft geen directe invloed op de stijging van de zeespiegel, maar de klimaatverandering veroorzaakt wel ernstige problemen in Antarctica. In 2023 werden er historisch lage niveaus van zee-ijs geregistreerd, stelt El Mundo.
Ondanks het dreigende einde, heeft A23a nog een belangrijke taak. Want op zijn weg laat de ijsberg belangrijke voedingsstoffen achter die het onderwaterleven stimuleren. Wetenschapper Laura Taylor in Geo.fr: “deze ijsbergen zijn in staat bloeiende ecosystemen te creëren in zones die anders minder productief zouden zijn.”