Door het gedrag van boerderijdieren en wilde dieren vanuit de ruimte te volgen, hopen wetenschappers meer te weten te komen over aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en andere natuurrampen. Door kleine zenders aan dieren te bevestigen, willen de onderzoekers in kaart brengen hoe dieren reageren op opkomende rampen.
Volgens Martin Wikelski van het Max Planck Instituut kunnen de dieren ons veel vertellen. Hij hoopt een netwerk van satellieten te lanceren dat een wereldwijd observatiesysteem kan vormen. “De manier waarop dieren reageren op natuurrampen als aardbevingen kan ons veel leren,” zegt hij. Uit experimenten op de Etna blijkt dat geiten onrustig worden voor een uitbarsting en weigeren naar hogere weilanden te trekken.
Onderzoekers hebben ook honden en schapen gevolgd in de Abruzzen. Daar bleken de dieren zeven van de acht aardbevingen te hebben voorspeld. Wetenschappers denken dat dit verband houdt met de vrijgekomen ionen in de lucht. Historische verslagen uit het oude Griekenland en de grote aardbeving van Haicheng bevestigen dit fenomeen.
Dankzij verbeterde trackingtechnologie kunnen tegenwoordig zelfs kleine dieren worden gevolgd, zoals de doodshoofdvlinder. Het project Icarus is gericht op het voorspellen van ziekten zoals de Afrikaanse varkenspest en op het volgen van migratiepatronen. Na een breuk met de Russische samenwerking bouwen onderzoekers nu hun eigen satelliet die volgend jaar gelanceerd wordt. Het doel is een wereldwijd netwerk om dieren en hun gedrag te monitoren.