Florence: “In het hart van de Waalse carnavals genieten met volle teugen!”

Florence Brigode,
12-02-2024
Florence neemt ons mee op sleeptouw om de magie van de Waalse carnavalsvieringen te ontdekken, met eeuwenoude legendes, kleurrijke festiviteiten, levende tradities en… heel wat lekkers!
© les chevaliers d'emines

Carnaval, da’s echt mijn ding. Het einde van de winter en de naderende lente vieren met een overvloed aan symboliek! En aan carnavalsvieringen geen gebrek in Wallonië: het startschot wordt in februari gegeven en de festiviteiten lopen door tot maart.

Een blik op de agenda leerde ons dat de de vieringen op het punt stonden om te beginnen, en dat in Emines, in de provincie Namen. We hadden geen tijd om het hele weekend naar daar te gaan, maar we spendeerden er onze vette zondag. De ‘Chevaliers d’Emines’ vierden op dat moment het ‘Carnaval du Dragon’, het carnaval van de draak. Maar in de aanloop naar het feestgedruis hadden we een wandeling gepland in de buurt van Emines, in het dorp La Bruyère. We parkeerden bij de Ferme d’Huplanche (aan de weg naar Rhisnes) en begonnen aan een wandeling van 6 km.

Onderweg zagen we heel wat overblijfselen van een landbouwsysteem dat ooit was opgebouwd rond grote landerijen. De boerderijen Tour, Saint-Martin en Gloriette zijn daarvan mooie voorbeelden. Sommige worden verbouwd, terwijl andere opnieuw in gebruik lijken. Maar stuk voor stuk zijn ze indrukwekkend. Anderzijds ontbreekt het op de wandelroutes wel aan wegwijzers: het is maar goed dat mijn vriend een GPS in zijn hoofd heeft zitten.

Na onze onderdompeling in het platteland sloten we ons aan bij de carnavalsoptocht door de straten van Bruyère. Hier moeten de ridders, geholpen door hun dames en kinderen, het dorp redden van de draak ‘Fashoom’. Want de draak komt elk jaar terug om een ravage aan te richten: hij plundert het water, blokkeert de seizoenen, steelt de tarweoogst… De kleurrijke kostuums waren een lust voor het oog. En omdat onze magen knorden, trakteerden we onszelf op de traditionele quiche en champagne, zoals de ridders doen om hun dag vol gevechten te beginnen. We lieten ons meeslepen door het gejoel van de menigte: het voelt zo goed om gewoon in het moment te leven. Drie uur feestelijke ontspanning. En een enorm pak lekker warme frieten!

Daarna bliezen de vlammenzee in het dorp, de clash van de titanen en de vuurwerkshow ons omver. Ik ben altijd onder de indruk van wat kunstenaars kunnen: ik zou een lucifer aansteken en mijn vingers verbranden. We keken hoe het grote vuur werd aangestoken en ik maakte van de gelegenheid gebruik om discreet wat wrok en verdriet op het vuur te gooien. En hop, het ging zo mee in rook op! Als afsluiter bewonderden we het vuurwerk. Een regen van kleuren uit de lucht zien vallen, gezellig naast degene van wie je houdt, is adembenemend! Op de terugweg liet ik mijn vriend aan het stuur laf in de steek: ik snurkte de hele weg naar huis. Ik droomde zonder twijfel al van de verdere festiviteiten! Op het carnaval en haar eeuwenoude legendes…

De evenementenagenda…

De carnavalsperiode begint op ‘Mardi Gras’, Vastenavond, maar sommige carnavals gaan al halverwege de vastenperiode van start. Aan jou om ervan te genieten!

De ene carnavalsviering is nog origineler dan de vorige: aan folklore en tradities geen gebrek in Wallonië. Reden te meer om ze te ontdekken.

carnaval
Carnaval Eupen © David Hagemann

In Eupen (8 tot 13 februari) draait alles bij de organisatie van de festiviteiten om het geluksgetal 11. In Andenne wacht je het Berencarnaval (10 maart): vanop het balkon van het stadhuis worden geluksbeertjes het publiek in gegooid… En in Fosses-la-Ville (9 tot 11 maart) moet je de bultrug van een gebocheld figuur aanraken om het hele jaar door geluk te hebben.

Carnaval
Carnaval de Binche © Olivier Legardien

En mis ook het carnaval in Binche niet (11-13 februari), dat door UNESCO erkend is als mondeling en immaterieel werelderfgoed. De ‘Gilles’ met hun struisvogelveren en sinaasappels overheersen de stad. Ook Stavelot (9-11 maart), Malmedy (10-13 februari) en Welkenraedt (9-11 maart) zijn niet te missen.

carnaval
Carnaval de Malmedy © Alex Kourpianoff

In Châtelet (24 en 25 maart), Jemappes (van 31 maart tot 2 april) en Fleurus (van 31 maart tot 1 april) kan je tijdens het paasweekend de cavalcades (door paarden getrokken praalwagens) gaan bekijken.

De verbranding van de winterman is een ander hoogtepunt: in de streek rond Namen worden op de eerste zondag van de vasten (18 februari) 7 vreugdevuren aangestoken op de heuvels!

© les chevaliers d'Emines

En waarom zou je niet van de gelegenheid gebruikmaken om ineens ook de musea over carnaval en folklore te ontdekken? Of waarom de culturele schatten in de omgeving?

ONTDEK ALLE CARNAVALS VAN WALLONIË