Famenne-Ardenne, een streek die barst van de adrenaline

Julie Docsterd,
09-07-2024
Op zoek naar ideeën om er eens helemaal tussenuit te zijn? Of het nu op het water is, midden in het bos of nog in een park dat in het teken staat van avontuur, de regio Famenne-Ardenne biedt een breed gamma van belevenissen in perfecte symbiose met de natuur!
Durbuy
© MtFA

De Ourthe en de Lesse zijn enkele van de populairste rivieren van ons land en worden geroemd om hun watersport- en vrijetijdsactiviteiten op of langs het water. Met de kajak of kano kan je genieten van een onvergetelijk en verfrissend dagje uit, terwijl je geniet van adembenemende landschappen. De Ourthe en de Lesse bieden voor elk wat wils, van beginners tot ervaren peddelaars. Verschillende lokale bedrijven verhuren kajaks en kano’s op de meest pittoreske stukken van de twee rivieren.

Van het water naar het vasteland

Maar de Ourthe en de Lesse zijn niet alleen een paradijs voor roeiers! Beide rivieren bieden immers een scala aan activiteiten op het land, te beginnen met een groot aantal wandelpaden die vaak langs het water lopen en prachtige uitzichten bieden over de twee valleien. Langs de Ourthe en in de nabijheid, vind je een aantal bezienswaardigheden die een bezoek waard zijn, zoals de Grotten van Hotton en het ‘Parc des Topiaires’, terwijl je langs de Lesse een groot aantal mountainbikeroutes vindt, met mogelijkheden voor verschillende niveaus.

Han Sur Lesse
© MtFA

Het Domein van de Grotten van Han is met zijn 250 hectare aan bossen, vlaktes en ook zijn beroemde dierenpark, een andere attractie die jong en oud zal betoveren. Je kan hier genieten langs de wandelpaden, maar je ook van een rondleiding in een authentieke safariwagen. Je kan de dieren observeren die hier leven, waaronder de ‘big five’ van Europa: de bruine beer, de wolf, de bizon, de lynx en de veelvraat. Een andere niet te missen bezienswaardigheid in de regio is het Chateau de Vêves, dat je transporteert naar een sprookjeswereld. Je kan het gebouw ontdekken tijdens een wandeling vanaf het dorp Celles.

Han Sur Lesse
© MtFA

De oevers van deze twee rivieren zijn ook ideaal voor een picknick met familie of vrienden, met veel rustige plekjes om te ontspannen en te genieten van de schoonheid van de omgeving. Al deze activiteiten maken de valleien van de Ourthe en de Lesse tot ideale bestemmingen voor liefhebbers van natuur, sport en ontspanning.

Het avontuurlijke Durbuy

Adventure Valley
© MtFA

Niet ver van de Ourthe en de Lesse kan je ook genieten van een bijzondere ervaring in Adventure Valley Durbuy, een park van maar liefst 350 hectare groot dat uitkijkt over drie heuvels en drie valleien. Het biedt een breed assortiment aan sportieve activiteiten. Met natuurwandelingen, boomklimmen, mountainbiken, via ferrata, afdalen in rappel, extreme sprongen en zelfs een zipline (de langste in de Benelux), heeft Adventure Valley Durbuy zelfs voor de meest veeleisende avonturier iets te bieden! Ook binnenactiviteiten staan op het programma, met een Escape Room met zes kamers in verschillende thema’s en een lasergame, allemaal begeleid door professionele instructeurs. Ook een bezoek aan de oude stad is een must.

Zin om meer te weten te komen over deze prachtige streek of op zoek naar ideeën voor uitstapjes en activiteiten? Check dan de website van Maison du Tourisme Famenne-Ardenne.