Europese luchtvaartchaos: waarom verslechtert de situatie?

François Piette,
09-08-2024
De Europese luchtvaartmaatschappijen hebben hun frustratie geuit rond de tekortkomingen van de luchtverkeerscontrole, en hebben het over een aanzienlijke verslechtering van het beheer van het luchtruim.
airport delayed
© jeshoots.com

Airlines for Europe (A4E) zegt dat sinds het begin van de zomer duizenden vluchten zijn vertraagd of geannuleerd, waardoor honderdduizenden passagiers zijn getroffen. Volgens de organisatie is 2023 “één van de slechtste jaren in 20 jaar voor de prestaties van de luchtverkeersleiding”.

A4E wijst op verschillende factoren die bijdragen aan deze chaotische situatie. Ten eerste zijn personeelstekorten en een beperkte luchtverkeersleidingscapaciteit verantwoordelijk voor 53% van de vertragingen. Daarnaast zorgt de sluiting van het Russische en Wit-Russische luchtruim na de inval van Rusland in Oekraïne voor extra druk op het luchtverkeersnet, met name voor vluchten naar Azië en het Midden-Oosten.

Impact van de klimaatverandering

De klimaatverandering verslechtert de situatie ook, met een toename van ernstige meteorologische gebeurtenissen die verantwoordelijk waren voor 30% van de vertragingen in 2023. Dit is een aanzienlijke stijging in vergelijking met de 11% in 2012, aldus de IATA.

Oproep tot actie

A4E heeft Europees Commissaris voor Transport Wopke Hoekstra opgeroepen om dringend actie te ondernemen om deze crisis op te lossen. De organisatie voert campagne voor een grondige hervorming van het systeem met het project ‘Single European Sky’, gericht op het verminderen van de afhankelijkheid van nationale grenzen, ook al stuit dit project op verzet van sommige lidstaten.