Etosha Park: 5 ongelooflijke weetjes over één van de mooiste parken ter wereld

Julie Docsterd,
30-10-2023
Het in Namibië gelegen nationale park van Etosha is een natuurwonder dat bezoekers van over de hele wereld aantrekt. Dit zijn 5 ongelooflijke weetjes over dit Afrikaanse pareltje.
Etosha Park
© Max Murauer

1.    Een rijke en gevarieerde geschiedenis

Het Etosha Park werd oorspronkelijk in 1907, tijdens de Duitse kolonisatie, opgericht als wildreservaat. De oorspronkelijke oppervlakte van 93.240 km² werd teruggebracht tot 22.935 km². In 1967 kreeg het de status van nationaal park. Ondanks de verkleining blijft het één van de grootste parken van Afrika en trekt het jaarlijks 200.000 bezoekers.

2.    Een indrukwekkende biodiversiteit

In het park vind je 114 soorten zoogdieren en 340 soorten vogels. De zoogdieren zijn onder andere olifanten, neushoorns, zebra’s, leeuwen, luipaarden, jachtluipaarden en vele andere. De vogels variëren van majestueuze roofvogels tot roze flamingo’s en ook struisvogels, de grootste vogelsoort ter wereld.

Etosha Park
© Eelco Bohtlingk

3.    De mysterieuze vlakte van Etosha

Het middelpunt van het park is de Etosha Pan, een opgedroogd zoutmeer. Volgens het Namibische Ministerie van Milieu, Bosbouw en Toerisme betekent het woord etosha “plek waar niets groeit” in het Oshindonga.

Etosha Park
© Eelco Bohtlingk

4.   Voorzieningen voor bezoekers

Het park telt verschillende kampeerplaatsen die bezoekers ontvangen, waaronder Okaukuejo, het oudste en grootste, en Namutoni, gebouwd rond een voormalig fort uit de Duitse koloniale tijd. Deze kampterreinen bieden een unieke ervaring, waarbij bezoekers wilde dieren in hun natuurlijke omgeving kunnen observeren. Er grenzen ook talloze lodges aan het park.

Etosha Park
© Eelco Bohtlingk

5.  Een engagement voor het behoud

In de loop der jaren heeft het park periodes van extreme droogte en conflicten doorgemaakt die een bedreiging vormden voor de wilde dieren. Maar dankzij inspanningen op dat vlak is het aantal diersoorten, vooral de zeldzaamste, toegenomen.