Hoe de ‘eSIM’ een revolutie betekent voor onze manier van reizen

Julie Docsterd,
12-08-2024
Reis je regelmatig buiten Europa en wil je verbonden en bereikbaar blijven zonder extreem hoge roamingkosten te moeten betalen? Daar bestaat een oplossing voor: de eSIM!
selfie
© Artem Beliaikin

De eSIM, die sinds enkele maanden beschikbaar is op de nieuwste generatie smartphones, is een virtuele SIM-kaart die al in de fabriek in de telefoon is ingebouwd en waarmee je verbinding kan maken met het netwerk van elke mobiele provider ter wereld. In de praktijk werkt de eSIM op dezelfde manier als een fysieke SIM-kaart, alleen dat je geen kaart meer nodig hebt.

Deze revolutionaire oplossing betekent dat je eender waar ter wereld gewoon een mobiel datapakket kan kopen, zonder dat je je SIM-kaart hoeft te verwijderen of te vervangen. Deze flexibiliteit biedt voordelen als je vaak naar het buitenland reist, maar het betekent ook meer veiligheid. In tegenstelling tot een fysieke kaart kan de eSIM niet uit de smartphone worden verwijderd als je toestel kwijtraakt of gestolen wordt. Tot slot is het met een eSIM niet nodig om fysieke SIM-kaarten (die ook nog eens kunnen verslijten) aan te schaffen, mee te nemen of om te ruilen.

Ideaal voor globetrotters

Globetrotters kunnen meerdere eSIM’s op één apparaat installeren. Op die manier kan je ze gebruiken wanneer je ze nodig hebt als je van het ene land naar het andere trekt. Om de gewenste eSIM te activeren, selecteer je die gewoon in het instellingenmenu van je smartphone en deactiveer je de fysieke SIM-kaart in je telefoon.
Verschillende virtuele operatoren bieden de mogelijkheid om een eSIM aan te schaffen met een mobiel pakket voor tientallen landen. Dat zijn onder andere Holafly, Explod, Airalo, Nomad en Yoho Mobile.