De Altaarsteen is de grootste in de binnenste cirkel van Stonehenge. Onderzoekers suggereren dat hij honderden kilometers werd vervoerd voordat hij op zijn huidige plaats werd geïnstalleerd. Ondanks talloze onderzoeken blijft Stonehenge een mysterie. Archeologen hebben lang gedebatteerd over de oorsprong van de stenen, met name de stenen die blauw worden als ze nat zijn. Men denkt dat ze afkomstig zijn van een plek in West-Wales, zo’n 225 kilometer van Stonehenge.
In tegenstelling tot arduin komt de Altaarsteen niet uit Wales. Eerdere studies suggereerden dat het afkomstig was van een rode zandsteenformatie in West-Wales. Onderzoekers van de Aberystwyth University hebben echter onlangs aangetoond dat deze steen vanwege het hoge bariumgehalte niet uit het Anglo-Welsh Basin afkomstig kan zijn. In plaats daarvan denken ze dat de steen afkomstig kan zijn uit Noordwest-Engeland of de Schotse eilanden Shetland of Orkney.
De grote stenen in Stonehenge hebben een zeer lokale oorsprong, die slechts 25 kilometer verderop ligt. Maar de Altaarsteen zou, als de schattingen worden bevestigd, een indrukwekkende afstand hebben afgelegd, misschien wel meer dan 1.000 kilometer, voordat hij in het hart van het monument werd geplaatst. Een dergelijke ontdekking zou de huidige records voor de afstanden die bouwmaterialen hebben afgelegd op losse schroeven zetten.