Ik vind het prachtig, de dingen waar zij wild van zijn: de rode bakstenen, de oude geboende parketvloer, de speelkamer, de liefelijke tuin. Ik ben dan weer in de ban van het uitzicht op de vallei van de Samber, de historische wijk Rivage en het Belfort. Het huis, dat dateert uit de 20ste eeuw, is volledig gerenoveerd en de winkels liggen gelukkig pal naast de deur. Drie keer raden wie in slippers op de kinderen wachtte om het ontbijt te brengen?
Maar dat ik ervoor koos om deze gîte te boeken, dan is dat omdat ze langs het ‘RAVeL’ fietsroetenetwerk ligt: het ideale uitgangspunt om eropuit te trekken! We hoefden alleen maar op onze fietsen te stappen, die in de kelders van de gîte waren gestald. L’Escale de Flore heeft immers niet voor niets het label ‘Bienvenue Vélo’! We begonnen met een fietstocht rond Thuin: ik wilde de kinderen een indruk geven van de kleuren en het reliëf van dit mooie middeleeuwse stadje. En daarna wilde ik ze het omringende UNESCO werelderfgoed laten ontdekken. En dan konden we niet anders dan beginnen met het Belfort!
Daarna fietsten we de UNESCO-route, een fietsroute die ons van Thuin naar Charleroi leidde. 24 km en een middag die we doorbrachten temidden van het schilderachtige platteland en de industriële landschappen van het ‘Pays Noir’. De bewegwijzering van de RAVeL geeft zekerheid: we konden al kletsend fietsen. Ik maakte van de tocht gebruik om de kinderen mee te nemen naar de mijnsite van Bois-du-Cazier, opnieuw UNESCO Werelderfgoed. Ze wisten niet veel over de immigratie van de arbeiders en de toestand waarin die leefden. Na een bezoek aan het ‘Musée de l’Industrie’ namen ze deel aan een initiatie met het vak van smid. Je eigen werkje maken en mee naar huis mogen nemen is een geweldige manier om een weekend te spenderen! Een weekend gaat snel voorbij, maar we komen zeker nog eens terug voor een bezoek aan de streek!
L’Escale de Flore ligt in het centrum van Thuin, in Henegouwen. Met zijn ligging aan het jaagpad, aan de oevers van de Samber, biedt het onderdak aan 6 tot 8 personen. Handigheidje: het ligt vlakbij het station en de winkels van Thuin.
De gîte in de stad is het ideale vertrekpunt voor wandelingen of fietstochten: je zit naast de RAVeL en er is een fietsenstalling in de straat. Dit alles verklaart waarom de gîte het label ‘Bienvenue Vélo’ kreeg!
De ideale locatie om een deel van de UNESCO-route te ontdekken, een fietsroute van 500 km van Doornik naar Blégny. Vanuit Thuin ontdek je hier etappe 4 die de middeleeuwse stad met Charleroi verbindt.
Ik had helaas geen tijd om er met de kinderen heen te gaan, maar dit geheel van tuinen die in terrassen opgebouwd zijn, is zeker een bezoek waard! Ze liggen ten zuiden van de stad en reiken tot aan de vallei van de Biesmelle…
Ze zijn erkend als uitzonderlijke erfgoed van Wallonië en je kan ze vrij bezoeken. De steegjes die zich een weg banen door de tuinen en de wijnranken die de hangende tuinen nog steeds sieren zijn een genot om te ontdekken!
Nog iets waar ik spijt van heb? Dat ik niet het ‘Parcours Fluide‘ in het hart van Thuin heb kunnen ervaren. Het parcours is niet minder dan 5 km lang, maar het is een openluchtmuseum waar de kinderen dol op geweest zouden zijn .
Een klein aantal kunstwerken, verborgen op de meest karakteristieke plekken van de stad, nodigen uit tot nadenken. Een 2u30 lange ontdekkingstocht!
Maar ook…
De Belforten van Thuin en Charleroi, de Abdei van Aulne, het Château du Fosteau, Chimay, Lobbes…