Een dag, een plaats: Zweden, 3 september 1967, de Dagen H

François Piette,
18-08-2024
Op 3 september 1967 beleefde Zweden een belangrijk moment in zijn moderne geschiedenis, bekend als "Dagen H" (Dag H). Op deze dag maakte Zweden een radicale verandering in zijn vervoersinfrastructuur door over te schakelen van links naar… rechts rijden.

Deze verandering, hoewel drastisch, had tot doel het Zweedse verkeer te harmoniseren met dat van de meeste naburige Europese landen, waardoor de uitwisseling werd vergemakkelijkt en het aantal verkeersongevallen werd verminderd.

De beslissing en de voorbereiding

Voor de Dagen H reed Zweden, net als het Verenigd Koninkrijk, links. Echter, met het toenemende aantal voertuigen en de groeiende complexiteit van grensoverschrijdend verkeer, werd links rijden een belemmering. De Zweedse regering besloot na jaren van debat en een intensieve bewustmakingscampagne uiteindelijk de grote stap te zetten.

De voorbereiding op de Dagen H was nauwgezet. Verkeersborden werden gewijzigd of vervangen, wegmarkeringen opnieuw geschilderd en duizenden verkeerslichten aangepast. Er werd een grootschalige communicatiestrategie gelanceerd om de bevolking te informeren en op te leiden over de nieuwe rijrichting. Scholen integreerden speciale lessen over het nieuwe rijden en er werden praktische oefeningen georganiseerd.

De dag van de verandering

Op 3 september 1967 om 4:50 uur ‘s ochtends werd al het verkeer gedurende tien minuten stilgelegd om bestuurders in staat te stellen naar de andere kant van de weg te gaan. Precies om 5:00 uur werd het verkeer hervat, maar deze keer aan de rechterkant. De verandering verliep opmerkelijk soepel dankzij een strakke planning en de medewerking van de bevolking.

De gevolgen en de impact

De eerste dagen na Dagen H werden gekenmerkt door een significante daling van het aantal verkeersongevallen, grotendeels dankzij de verhoogde voorzichtigheid van de bestuurders. Op de lange termijn maakte deze verandering een betere integratie met de buurlanden mogelijk, wat reizen en handelsuitwisseling vereenvoudigde. Zweden heeft een prestatie geleverd die weinig landen zouden durven ondernemen, en demonstreerde daarmee een opmerkelijk aanpassingsvermogen en organisatievermogen.

Nos voyages relatifs à cet article

Transbaltische tour - Stockholm naar Kopenhagen

Stockholm County

Rondreis

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Autorondreis in Zweden - Van Stockholm naar Stockholm

Stockholm County

Autotour

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Scandinavische hoofdsteden - Van Kopenhagen tot Stockholm

Stockholm County

Rondreis

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten