Een dag, een plek : Petra 312 v.Chr., de geboorte van een metropool

Julie Docsterd,
15-08-2024
Het jaar 312 v.Chr. markeerde een keerpunt in de geschiedenis van Jordanië met de stichting van de stad Petra door de Nabateeërs. Die dag werd Petra niet zomaar gekozen om een nieuwe hoofdstad te zijn; het was bestemd om het hart van het Nabateese Koninkrijk te worden, een machtscentrum dat de regio eeuwenlang zou beïnvloeden.
Petra
© Hongbin

Voor Petra stond de regio onder invloed van verschillende koninkrijken en stammen, waaronder de Edomieten en de Moabieten. De Nabateeërs, een nomadisch Arabisch volk, op zoek naar een locatie die betere verdediging tegen invasies en controle over handelsroutes kon bieden, kozen de locatie van Petra vanwege haar strategische ligging in een steile vallei.

De stichting van de stad

De keuze van de Nabateeërs voor Petra was niet alleen strategisch maar ook symbolisch. Ze voorzagen een stad die niet alleen de politieke hoofdstad van het koninkrijk zou zijn, maar ook een handels- en cultureel centrum. De bouw van de stad begon met het opzetten van natuurlijke fortificaties en de bouw van in rots uitgehouwen monumenten, wat Petra snel veranderde in een belangrijk stedelijk centrum van de oudheid.

Petra
© Mihaela Claudia Puscas

Het hoogtepunt van het koninkrijk

Onder het bewind van verschillende Nabateese koningen werd Petra een trekpleister voor handelaren en diplomaten van over de hele wereld, waaronder Egyptenaren, Grieken en later Romeinen. Het koninkrijk bloeide dankzij de handel in wierook, specerijen en andere kostbare goederen, evenals door haar centrale positie in de handelsnetwerken van de regio.

Cultuur en samenleving

Petra stond bekend om zijn kosmopolitische samenleving en culturele uitstraling. Kunst, architectuur en waterbeheer bereikten een opmerkelijk niveau van verfijning, beïnvloed door uitwisselingen met andere culturen. De Nabateeërs ontwikkelden een geavanceerd watersysteem, inclusief reservoirs en aquaducten, dat de groei van de stad in een woestijnomgeving ondersteunde.

Petra
© Moxin Wang

Verval en nalatenschap

Na enkele eeuwen van regionale dominantie ging Petra achteruit met de opkomst van het Romeinse Rijk en de verandering van handelsroutes. De stad werd uiteindelijk verlaten en raakte in vergetelheid tot de herontdekking door de Zwitserse ontdekkingsreiziger Johann Ludwig Burckhardt in 1812. Vandaag de dag is Petra een UNESCO-werelderfgoedlocatie, bezocht door miljoenen mensen die worden aangetrokken door zijn fascinerende geschiedenis en imposante in rots uitgehouwen structuren.

Nos voyages relatifs à cet article

Rondreis door Jordanië

Amman

Rondreis

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Beyond - Fascinerende Millennial Beauties Jordan Tour - Van Amman naar Amman

Amman

Rondreis

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Van Petra naar de Dode Zee 5* - Van Amman naar Amman

Amman

Rondreis

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Jordan Classic 5* - Van Amman naar Amman

Amman

Rondreis

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Petra naar Dode Zee 5* - Amman naar Amman

Amman

Rondreis

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Het Hasjemitisch Koninkrijk 5* - Van Amman tot Amman

Amman

Rondreis

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten