Een dag, een plek: Los Alamos, 16 juli 1945, de start van het atoomtijdperk

Julie Docsterd,
27-03-2024
De kalender staat op 16 juli 1945. De kwalijke kampioen van de vernieling doet de aarde beven in de woestijn van New Mexico. Het lot van de aarde krijgt daarmee een andere wending.
trinity
© vw

Los Alamos, midden in de woestijn van New Mexico, was het decor voor één van de belangrijkste gebeurtenissen van de 20ste eeuw. Onder leiding van Robert Oppenheimer en gefinancierd door het ‘Manhattan Project‘ sloegen wetenschappers en militairen de handen in elkaar in een race tegen de klok. Tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog was het Manhattan Project in Los Alamos een absolute prioriteit om nog voor de Asmogendheden een kernwapen te ontwikkelen. Geconfronteerd met de dreiging van wereldheerschappij door vijandige naties en met de informatie dat ook Nazi-Duitsland aan nucleaire technologie werkte, mobiliseerde de Verenigde Staten aanzienlijke middelen en rekruteerde het briljante wetenschappers. Hoewel Europa al in vrede was, was de situatie in de Stille Oceaan een ander verhaal: tussen Amerikaanse en Japanse strijdkrachten woedde nog steeds een conflict!

De dag dat de hemel oplichtte

Op 16 juli 1945 was er ‘s ochtends een ongekend spektakel te zien. Operatie Trinity ontketende de eerste kernexplosie in de geschiedenis, waarbij een onvoorstelbare kracht vrijkwam. De getuigen, die zich op kilometers afstand bevonden en beschermd werden door een veiligheidsbril, werden verblind door een licht dat intenser was dan dat vanduizend zonnen.

Een nieuwe wereld

De explosie die gepaard ging met Trinity was niet alleen een wetenschappelijke ontdekking, het veranderde ook de loop van de geschiedenis. Het rechtstreekse gevolg was dat er twee bommen op Japanse bodem gedropt werden, waarbij tienduizenden mensen omkwamen en die het einde van de Tweede Wereldoorlog betekenden. De explosie luidde ook het tijdperk van nucleaire afschrikking in en legde de basis voor een wereld waarin de angst voor een nucleaire apocalyps een constante werd. Op die dag in 1945 bereikte de mensheid een onomkeerbaar punt en brak een tijdperk aan waarin haar eigen voortbestaan zou afhangen van de beheersing van de meest destructieve kracht die we ooit gekend hebben.

Los Alamos vandaag

Vandaag is Los Alamos een plek met een rijke geschiedenis en natuurlijke schoonheid. Bezoekers kunnen er het Bradbury Science Museum bezoeken, waar de geschiedenis van het Manhattan Project en de evolutie van nucleair onderzoek wordt belicht. Het gebied biedt ook een prachtig landschap om te wandelen en de natuur te verkennen, met adembenemende uitzichten op de omringende bergen.