Een dag, een plek: Londen, 10 januari 1863, de opening van ‘s werelds eerste metro

Julie Docsterd,
16-06-2024
De site is indrukwekkend, maar zijn geschiedenis is nog fascinerender… We leggen het van naaldje tot draadje uit!
tube
© Will H Mcmahan

De site van Londen is wereldwijd beroemd om zijn rijke historie en bruisende stadsleven, maar een van de meest revolutionaire gebeurtenissen was ongetwijfeld de opening van de eerste metrolijn ter wereld op 10 januari 1863. Deze dag markeerde een keerpunt in het openbaar vervoer en had een blijvende invloed op stedelijke ontwikkeling over de hele wereld.

tube
© Orva Studio

De eerste rit van de metro

De Metropolitan Railway, de voorloper van de huidige London Underground, opende zijn eerste lijn tussen Paddington (toen Bishop’s Road genoemd) en Farringdon Street. De lijn was ongeveer zes kilometer lang en het was een direct succes bij het publiek; op de eerste dag werden al 38,000 reizen gemaakt.

Technologische en sociale impact

De introductie van de metro in Londen was een technologisch wonder van die tijd en bood een nieuwe, snelle manier van reizen in de steeds drukker wordende hoofdstad. De metro verminderde de afhankelijkheid van paardentrams en koetsen, wat de straten minder verstopt maakte en de luchtkwaliteit verbeterde.

Uitdagingen

Het bouwen van de metro was geen eenvoudige taak. Ingenieurs stonden voor aanzienlijke uitdagingen, zoals het werken onder de dichtbebouwde stad. De gebruikte “cut-and-cover”-methode veroorzaakte aanzienlijke overlast, maar was cruciaal voor de ontwikkeling van de ondergrondse bouwtechnieken.

tube
© Pau Casals

De London Underground heeft zich ontwikkeld tot een uitgebreid netwerk dat cruciaal is voor het dagelijkse leven in Londen. Het is uitgegroeid tot een van de meest herkenbare metrosystemen ter wereld en blijft een belangrijk voorbeeld van openbaar vervoer.

Vandaag?

Vandaag de dag staat de London Underground bekend als de ‘Tube’ en vervoert het miljoenen passagiers per jaar. De metro van Londen blijft zich uitbreiden en moderniseren, en is nog steeds een cruciaal onderdeel van de stedelijke infrastructuur.