Een dag, een plek: Lakehurst, 6 mei 1937, de ramp genaamd Hindenburg

Julie Docsterd,
11-08-2024
Op 6 mei 1937 voltrekt zich een verschrikkelijk drama in Lakehurst, New Jersey, Verenigde Staten. Het Duitse luchtschip LZ 129 Hindenburg, een symbool van luchtvaartinnovatie en nationale trots, staat op het punt zijn eerste trans-Atlantische vlucht te voltooien. Ontworpen als het grootste en meest luxueuze luchtschip ooit gebouwd, is de Hindenburg een technisch hoogstandje van 245 meter lang, dat tot 112 passagiers (met de crew) in ongekende luxe kan vervoeren.
zppelin
© adobe

De fatale vlucht

Op deze dag maakt de Hindenburg zijn 63e vlucht, van Frankfurt naar Lakehurst. Ondanks de moeilijke weersomstandigheden manoeuvreren kapitein Max Pruss en zijn ervaren bemanning het luchtschip met vertrouwen. Aan boord genieten de passagiers van het einde van hun reis, zich niet bewust van de naderende ramp.

De explosie

Rond 19.25 uur, terwijl het luchtschip zijn laatste afdaling inzet, schudt een reeks explosies de structuur. Binnen enkele seconden is de Hindenburg in vlammen gehuld en stort snel neer. Het tafereel is apocalyptisch: een enorme vuurbal verlicht de hemel en de kreten van de overlevenden vermengen zich met het geknetter van de vlammen.

De balans

De brand eist 36 slachtoffers onder de 97 mensen aan boord en een bemanningslid op de grond. De schok is enorm, zowel door de wreedheid van het incident als door de mediacoverage. Beelden en geluidsopnamen leggen de gruwel live vast, en laten een onuitwisbare indruk achter.

De gevolgen

Het ongeluk met de Hindenburg maakt abrupt een einde aan het gouden tijdperk van luchtschepen. De veiligheid van massale luchtvaart wordt in twijfel getrokken en de luchtvaart richt zich nu op vliegtuigen.

Lakehurst vandaag

Vandaag de dag blijft Lakehurst getekend door deze historische ramp. Een gedenkteken en een museum herinneren bezoekers aan het belang van dit evenement in de luchtvaarthistorie.

Nos voyages relatifs à cet article

Ontdek Florida en New York Tour - Van Miami naar New York

FL

Rondreis

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

The American Way Tour - Dallas naar Chicago

Chicago

Rondreis

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Het American Way Circuit: Sport, Blues & Wielen - Dallas naar Chicago

Chicago

Rondreis

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Wild West Tour - Denver naar Denver

Denver

Rondreis

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Knipper naar de East Chicago Extension Tour - Van New York naar Chicago

Chicago

Rondreis

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten