De uitbarsting van de Krakatau begon enkele maanden eerder, in mei 1883, met waarschuwingssignalen zoals explosies en aswolken. Echter, op 27 augustus bereikte de situatie haar hoogtepunt. Een reeks van vier catastrofale explosies schudde het eiland door elkaar, waarvan de krachtigste werd gehoord tot in Australië en op een afstand van meer dan 4.800 kilometer, op het eiland Rodrigues in de Indische Oceaan.
De belangrijkste explosie van de Krakatau vernietigde een groot deel van het eiland en veroorzaakte enorme tsunami’s die de kusten van Java en Sumatra verwoestten, waarbij meer dan 36.000 slachtoffers vielen. De golven bereikten hoogtes van meer dan 30 meter, sleurden hele dorpen mee en veranderden de geografie van het gebied. De lucht werd dagenlang verduisterd, en de as die in de atmosfeer werd uitgestoten, veroorzaakte wereldwijde klimaatverstoringen, waarbij de gemiddelde temperaturen in de jaren daarna met 1,2 °C daalden.
De uitbarsting van de Krakatau had gevolgen die ver buiten de Indonesische archipel reikten. Het geluid van de explosie was een van de luidste ooit geregistreerd in de geschiedenis, en de effecten van de uitbarsting beïnvloedden het wereldklimaat gedurende meerdere jaren, met spectaculaire zonsondergangen die overal ter wereld werden waargenomen. Deze natuurramp maakte de wereld ook bewust van de kracht en het gevaar van vulkanen, wat leidde tot een toename van vulkanologisch onderzoek.
Vandaag de dag is de Krakatau een symbool van de vernietigende kracht van de natuur. Een nieuwe vulkaankegel, Anak Krakatau, “het kind van Krakatau”, is ontstaan in de caldera die werd achtergelaten door de explosie van 1883, en herinnert voortdurend de bewoners van de regio aan de kracht van de vulkaan die in 1883 de hele aarde deed beven.
Rondreis
Vertrek van
Vertrek op
Rondreis
Vertrek van
Vertrek op
Rondreis
Vertrek van
Vertrek op
Rondreis
Vertrek van
Vertrek op
Rondreis
Vertrek van
Vertrek op