Om 8.15 uur stopte de tijd. Een verblindende flits verlichtte de lucht, gevolgd door een verwoestende explosie. De eerste atoombom die in oorlogstijd werd gebruikt, bijgenaamd “Little Boy”, werd afgeworpen door het Amerikaanse vliegtuig Enola Gay. In een ogenblik werd de stad tot as gereduceerd, en duizenden levens werden uitgedoofd.
De explosie creëerde een vuurbal en een verwoestende luchtdruk, alles op zijn pad vernietigend. Gebouwen stortten in, rivieren kookten en mensen werden tot schaduwen gereduceerd. Overlevenden, ernstig verbrand en bestraald, zwierven door de ruïnes, getuige van de onvoorstelbare verschrikking.
Hiroshima, de vernietigde stad, werd een symbool van menselijk lijden en nucleaire vernietiging. Overlevenden, bekend als hibakusha, droegen zowel fysieke als emotionele littekens van die noodlottige dag. De geschokte internationale gemeenschap werd zich bewust van de nucleaire dreiging en de gevolgen van oorlog.
Ondanks de verwoesting herrees Hiroshima uit zijn assen. De stad werd herbouwd, niet als een militair centrum, maar als een plaats van vrede en herinnering. Het Vredesmonument werd opgericht op de plek van de explosie, met daarin de Atomic Bomb Dome, een indringende herinnering aan de tragedie.
Hiroshima is uitgegroeid tot een stad van vrede, gewijd aan de herinnering van de slachtoffers en de promotie van geweldloosheid. Het is een stad die zowel bruist van economische activiteit als doordrenkt is van sereniteit.
Een plek van bezinning en reflectie, met diverse herdenkingsmonumenten en het Vredesmuseum.
Geregistreerd op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, is dit vervallen gebouw een krachtig symbool van vernietiging en veerkracht.
Na de oorlog herbouwd, biedt dit historische kasteel inzicht in de feodale geschiedenis van Japan en een panoramisch uitzicht over de stad.
Dit in de buurt gelegen schilderachtige eiland staat bekend om zijn drijvende torii-poort en het Itsukushima-heiligdom, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.