Een dag, een plek: Brussel, 25 augustus 1830, ‘De Stomme van Portici’ zorgt voor de geboorte van ons land!

Julie Docsterd,
04-08-2024
De avond van 25 augustus 1830 betekent een beslissend keerpunt in de geschiedenis van België. Het is het theaterstuk ‘De Stomme van Portici’ dat in de Muntschouwburg gespeeld wordt, dat het vuur aan de lont steekt en uiteindelijk uitmondt in de onafhankelijkheid van ons land. Op die dag is kunst dus de katalysator van een revolutionaire beweging!
Brussels
© Hanlin Sun

‘De Stomme van Portici’

‘De Stomme van Portici’, ook bekend als ‘Auber’, naar de componist van het stuk Daniel Auber, is een opera in vijf bedrijven die het verhaal vertelt van de opstand van Masaniello tegen de Spaanse bezetting in Napels in de 17e eeuw. De thema’s van vrijheid en opstand tegen onderdrukking vonden bijklank bij het Brusselse publiek, dat leeft onder de autoritaire heerschappij van Nederland. De aanhechting van België bij Nederland is het gevolg van de nederlaag van Napoleon aan het einde van de Franse dominantie en valt allesbehalve in de smaak bij de Belgen. De religies waren verschillend (de Belgen waren katholiek, de Nederlanders protestants) en het belastingsysteem onderdrukte de inwoners van het land.

Brussels
© Alex Vasey

Een nacht van revolutie

De voorstelling op 25 augustus werd opgevoerd voor een bijzonder gepassioneerd publiek. Toen de aria ‘Amour sacré de la patrie’ (Heilige liefde voor het vaderland) weerklonk, ging er een schokgolf door het publiek. Emoties laaiden hoog op en het publiek verliet het theater, overmand door revolutionair sentiment. De straten van Brussel werden het toneel van gewelddadige demonstraties, barricades werden opgeworpen en de stad stond in vuur en vlam. Die avond imiteerde de opera niet alleen het leven, het stuk zorgde voor een transformatie van het leven!

De weg naar de onafhankelijkheid

De gebeurtenissen van 25 augustus waren de voorbode van de Belgische Revolutie. In de dagen en weken die volgden, verspreidde de opstand zich en won ze aan kracht en verbetenheid. De onderdrukking volstond niet en de zuidelijke provincies van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden kwamen in opstand voor hun onafhankelijkheid. Op 4 oktober 1830, meer dan een maand na het begin van de revolutie, riep België zijn onafhankelijkheid uit. Dit betekende het einde van de Nederlandse overheersing en het begin van een nieuw tijdperk voor het Belgische volk.