Een dag, een plek: Ayutthaya, 1350, de geboorte van een metropool

Julie Docsterd,
27-07-2024
Op 4 maart 1350 markeerde een keerpunt in de geschiedenis van Thailand met de stichting van de stad Ayutthaya door koning Ramathibodi I, ook bekend als Uthong. Die dag was Ayutthaya niet zomaar gekozen om een nieuwe hoofdstad te zijn; het was bestemd om het hart van het Koninkrijk Ayutthaya te worden, een machtscentrum dat de regio de volgende vierhonderd jaar zou beïnvloeden.
Ayutthaya
© John Matthew Flores

Voor Ayutthaya stond de regio onder invloed van verschillende koninkrijken en rijken, waaronder het koninkrijk Sukhothai. Koning Uthong, op zoek naar een locatie die betere verdediging tegen invasies kon bieden, koos de site van Ayutthaya vanwege haar strategische positie omgeven door drie rivieren: de Chao Phraya, de Lopburi en de Pa Sak.

De stichting van de stad

De keuze van koning Uthong voor Ayutthaya was niet alleen strategisch maar ook symbolisch. Hij voorzag een stad die niet alleen de politieke hoofdstad van het koninkrijk zou zijn, maar ook een religieus en cultureel centrum. De bouw van de stad begon met het opzetten van massieve fortificaties en de bouw van prachtige tempels, wat Ayutthaya snel veranderde in een belangrijk stedelijk centrum in Zuidoost-Azië.

Ayutthaya
© Aaron Thomas

Het hoogtepunt van het koninkrijk

Onder het bewind van Ramathibodi I en zijn opvolgers werd Ayutthaya een trekpleister voor handelaren en diplomaten van over de hele wereld, waaronder Perzen, Indiërs, Chinezen, en later Portugezen, Fransen en Nederlanders. Het koninkrijk bloeide dankzij de export van rijst, teakhout en ivoor, evenals door zijn centrale positie in regionale handelsnetwerken.

Cultuur en samenleving

Ayutthaya stond bekend om zijn kosmopolitische samenleving en culturele uitstraling. Kunst, literatuur en architectuur bereikten een niveau van verfijning dat opmerkelijk was, beïnvloed door uitwisselingen met andere culturen. De normen en wetten die door Ramathibodi I werden uitgevaardigd, inclusief de eerste reeks wetten van het koninkrijk, de Dharmashastra, hadden een diepgaande invloed op het bestuur van het koninkrijk.

Verval en nalatenschap

Na vier eeuwen van regionale dominantie werd Ayutthaya in 1767 verwoest door een Birmese invasie, wat het einde van het koninkrijk markeerde. Echter, zijn erfenis blijft voortleven door de majestueuze ruïnes die nog steeds een krachtig getuigenis zijn van zijn gouden tijdperk. Vandaag de dag is Ayutthaya een UNESCO-werelderfgoedlocatie, bezocht door miljoenen mensen die worden aangetrokken door zijn fascinerende geschiedenis en imposante structuren.

Nos voyages relatifs à cet article

De geheimen van Thailand, het land van de glimlach 'Culturele tour en strand

Bangkok

Rondreis

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Van het Koninkrijk Siam naar het Thailand van vandaag - Tour begeleid door Thomas Van Hamme

Phetchabun (provincie)

Rondreis

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Rondreis Thailand: de must-sees en Koh Samui - Van Bangkok naar Koh Samui

Surat Thani

Rondreis

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Thailand Must-See Tour en Phuket - Bangkok naar Phuket

Phuket

Rondreis

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Banyan Boom Samui 5*

Surat Thani

Verblijf

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

De wonderen van het noorden & Le Méridien Resort & Spa Khao Lak 5* Tour

Phuket

Rondreis

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Authentieke Thailand Tour & Luiheid bij Kappa Club Thai Beach Resort 5*

Chiang Mai

Rondreis

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten