Dit evenement, bekend als de “Baltische Weg”, wordt beschouwd als een van de meest opvallende uitingen van de strijd voor onafhankelijkheid in de Baltische staten. Terugblik op een van de grootste vreedzame bewegingen uit de moderne geschiedenis.
This is the Baltic Way. On 23 August 1989, two million people joined their hands to form a human chain spanning 675.5 km across the three Baltic States of Lithuania, Estonia and Latvia. The protest was against Soviet oppression, and to support the independence movements of the… pic.twitter.com/VFaBA8Y3UG
— Historic Vids (@historyinmemes) April 30, 2023
De Baltische Weg bracht ongeveer twee miljoen mensen uit Estland, Letland en Litouwen samen, die een menselijke keten van meer dan 600 kilometer vormden. De keuze van de datum was niet toevallig, aangezien het de 50e verjaardag markeerde van het Molotov-Ribbentroppact, een geheime overeenkomst tussen nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie die had geleid tot de bezetting van de Baltische staten. Dit vreedzame protest trok de aandacht van de hele wereld naar de vrijheidsstrijd van deze lang onderdrukte naties.
OTD in 1989: the Baltic Way.
Still mind-blowingly powerful.
(Photo by Aivars Liepins) pic.twitter.com/GEqx5lAbBD
— Elisabeth Braw (@elisabethbraw) August 23, 2024
De Baltische Weg had een aanzienlijke impact. Enkele maanden na dit protest begonnen de Baltische staten hun onafhankelijkheid terug te krijgen, een proces dat in 1991 werd voltooid met de ontbinding van de Sovjet-Unie. Vandaag de dag wordt de Baltische Weg elk jaar herdacht als een symbool van de eenheid en vastberadenheid van de Baltische volkeren om hun soevereiniteit terug te winnen.
#OTD in 1989, over 2 million people formed a human chain across Estonia, Latvia & Lithuania in the “Baltic Way” protest, demanding #freedom from #communist Soviet rule. This peaceful demonstration was a powerful stand for self-determination. #OnThisDay #BalticWay pic.twitter.com/ISxhNggIGR
— Kenelm Tonkin (@KenelmTonkin) August 23, 2024