Een dag, een plaats: De Baltische Weg, 23 augustus 1989, een menselijke keten die de wereld veranderde

Julie Docsterd,
08-09-2024
Op 23 augustus 1989 vormden miljoenen mensen een menselijke keten door de Baltische staten, waarbij Tallinn, Riga en Vilnius werden verbonden in een vreedzaam protest tegen de Sovjetonderdrukking.
baltic way
© By Jaan Künnap

Dit evenement, bekend als de “Baltische Weg”, wordt beschouwd als een van de meest opvallende uitingen van de strijd voor onafhankelijkheid in de Baltische staten. Terugblik op een van de grootste vreedzame bewegingen uit de moderne geschiedenis.

 

De Baltische Weg bracht ongeveer twee miljoen mensen uit Estland, Letland en Litouwen samen, die een menselijke keten van meer dan 600 kilometer vormden. De keuze van de datum was niet toevallig, aangezien het de 50e verjaardag markeerde van het Molotov-Ribbentroppact, een geheime overeenkomst tussen nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie die had geleid tot de bezetting van de Baltische staten. Dit vreedzame protest trok de aandacht van de hele wereld naar de vrijheidsstrijd van deze lang onderdrukte naties.

 

Duurzame gevolgen

De Baltische Weg had een aanzienlijke impact. Enkele maanden na dit protest begonnen de Baltische staten hun onafhankelijkheid terug te krijgen, een proces dat in 1991 werd voltooid met de ontbinding van de Sovjet-Unie. Vandaag de dag wordt de Baltische Weg elk jaar herdacht als een symbool van de eenheid en vastberadenheid van de Baltische volkeren om hun soevereiniteit terug te winnen.