Automobilisten opgelet: Duitsland heeft de regels aangescherpt!

François Piette,
04-10-2024
Sinds 1 oktober heeft Duitsland zijn regelgeving voor winterbanden verstrengd: zonder het Alpine-symbool worden all-season banden niet meer geaccepteerd!
snow
© pixabay

Duitsland past zijn regelgeving aan voor banden die in winterse omstandigheden worden gebruikt. Vanaf nu worden vierseizoensbanden alleen als een geldig alternatief voor winterbanden beschouwd als ze het alpinesymbool (Three Peak Mountain Snow Flake of 3PMSF) dragen. Dit symbool, dat een berg met drie toppen en een sneeuwvlok voorstelt, geeft aan dat de band is getest en goedgekeurd voor zijn prestaties op sneeuw.

M+S vs 3PMSF: wat zijn de verschillen?

Tot nu toe werden banden met de aanduiding M+S (Mud and Snow) in Duitsland getolereerd voor rijden in de winter. Deze markering is echter niet onderworpen aan gestandaardiseerde tests en is gebaseerd op de verklaring van de fabrikant. Het 3PMSF-certificaat daarentegen garandeert dat de band specifieke tests in winterse omstandigheden met succes heeft doorstaan. Vanaf 1 oktober worden alleen banden met dit symbool door de Duitse autoriteiten erkend als geschikt voor winterse omstandigheden.

tyre on the snow
© pixabay

Geen vaste termijn voor de verplichting van winterbanden

In tegenstelling tot sommige landen heeft Duitsland geen vaste periode voor de verplichting om winterbanden te gebruiken. Het gebruik van 3PMSF gecertificeerde banden is afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij sneeuw, ijs of vorst worden deze banden verplicht.

Wat zijn de straffen voor overtreders?

Bestuurders die zich niet aan deze verordening houden, riskeren een boete van 60 euro en een strafpunt op hun rijbewijs. Als je het verkeer blokkeert, kan de boete zelfs oplopen tot 80 euro. Buitenlandse chauffeurs zijn niet vrijgesteld: boetes moeten onmiddellijk ter plaatse worden betaald. In het geval van een ongeval kunnen de straffen nog strenger zijn, met een verhoogde civielrechtelijke en strafrechtelijke aansprakelijkheid.