Duitse toeristen vandaliseren een beroemd monument in Florence

Julie Docsterd,
20-09-2023
Oproer in Florence! Het epicentrum van de Italiaanse Renaissance was onlangs getuige van een nogal ongebruikelijk misdrijf.
Firenze
© Vladislav Glukhotko

Twee Duitse staatsburgers die op reis waren in de stad, die nota bene op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, beschadigden zes zuilen van de beroemde Corridoio Vasariano door er graffiti op aan te brengen om een Duits voetbalteam in de derde divisie te promoten.

De carabinieri identificeerden snel de twee verdachten van de gebeurtenissen op 23 augustus en vonden hen enkele uren later in een appartement in het stadscentrum. De politie kon zo snel handelen dankzij de beelden van een bewakingscamera die gericht stond op de beschadigde zuilen. Bij aankomst van de politie in het gehuurde appartement droeg een van de verdachten nog steeds hetzelfde shirt als op de beelden die eerder die nacht door de camera waren gemaakt.

De openbare aanklager van Florence heeft al een zaak geopend voor “verergerde schade” en het onderzoek loopt nog. Er zijn onder andere zwarte verfbommen in beslag genomen, en de vingerafdrukken van de twee beklaagden zijn genomen. De Italiaanse minister van Cultuur, Gennaro Sangiuliano, heeft beloofd dat er nultolerantie zal zijn in deze zaak. In dat geval riskeren de twee Duitsers een gevangenisstraf van zes maanden tot drie jaar.