Door AI vervalste afbeeldingen pronk(t)en op Google Maps!

François Piette,
23-08-2024
Google Maps kondigde aan dat het tientallen afbeeldingen heeft verwijderd die met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) gegenereerd werden door milieuactivisten van het collectief Letzte Generation.

Afbeeldingen van iconische Oostenrijkse sites zoals de Donau, opgedroogde meren, een modderige gletsjer en Alpentoppen waarvan enkel stenen overblijven. Ze werden gemaakt om te laten zien welke rampzalige effecten de klimaatverandering teweeg zal brengen tegen mei 2070.

De reactie van techgigant Google liet niet lang op zich wachten en de afbeeldingen werden prompt verbannen. ‘’We verwijderden de foto’s in kwestie omdat ze niet voldoen aan ons beleid’’, vertelde een woordvoerder van Google aan persagentschap AFP. Hij herhaalde dat er een verbod geldt op inhoud ‘die niet gebaseerd is op een echte ervaring of een locatie niet nauwkeurig weergeeft’.

De reactie van activisten

De NGO Letzte Generation was niet verrast door de respons van Google. ‘’Net als de overheden, en grote bedrijven in het algemeen, negeert de techgigant de klimaatcrisis’’, zei actievoerder Marina Hagen-Canaval. Volgens haar was het initiatief bedoeld om toeristen die hun vakantie plannen met behulp van Google Maps bewust te maken van de risico’s ten gevolge van de klimaatomslag.