Dit zijn je rechten als je je reis wil annuleren

Jan Roodhooft,
22-11-2022
Je boekt een pakketreis (bv. vliegtuig en hotel) via een reisorganisator. Enkele weken voor je vertrek heeft er een aanslag plaats op je vakantiebestemming. Je hebt nu schrik om te vertrekken en zou je reis liever willen ‘annuleren’. Wat zijn dan je rechten?
© Vacancesweb.be

Er kunnen heel wat redenen zijn om een reis die je al geboekt hebt toch liever niet te laten doorgaan. Misschien heeft er zich wel iets voorgedaan op de plaats van de bestemming of deden er zich in je dagelijks leven zaken voor (bv. in je job, relatie, …) waardoor je je reis liever niet zou zien doorgaan. Maar wat zijn dan je rechten?

Opzeggen kan

De wet laat je sowieso toe om je reis op te zeggen. Je hoeft daar zelfs geen reden voor te geven. De reisorganisator kan in dat geval wel een schadevergoeding van je vragen. In de overeenkomst die je daarmee afsluit kan staan hoe hoog die schadevergoeding juist is. De vergoeding moet daarbij redelijk zijn en zal afhangen van hoe lang op voorhand je annuleert.

Er staat geen vergoeding in

Staat er in het contract geen forfaitaire vergoeding, dan kan de reisorganisator toch ook een schadevergoeding van je vragen. Die stemt overeen met de prijs van de pakketreis verminderd met de kostenbesparingen en inkomsten uit alternatief gebruik van de reisdiensten. Weet overigens dat je aan de reisorganisator kan vragen dat hij het gevraagde bedrag verantwoordt.

Soms kosteloos

Je kan als reiziger de overeenkomst ook soms opzeggen zonder een vergoeding te moeten betalen. Dat is meer bepaald zo als er zich op de plaats van bestemming of in de onmiddellijke omgeving daarvan onvermijdbare en buitengewone omstandigheden voordoen die aanzienlijke gevolgen hebben voor de uitvoering van de pakketreis of die aanzienlijke gevolgen hebben voor het passagiersvervoer naar de plaats van bestemming. Denk daarbij bv. maar aan een natuurramp, terrorisme enz. In dat geval moet de reisorganisator je de voorschotten die je betaalde terugbetalen.