Zoals tal van Belgen ben je wellicht druk bezig met de voorbereiding van je vakantie. Dé gelegenheid om je af te vragen welke landen het veiligst ter wereld zijn en, omgekeerd, welke bestemmingen je de komende maanden maar beter vermijdt…
Deskundigen op het gebied van veiligheid en medische oplossingen hebben een interactieve kaart opgesteld die de risico’s voor reizigers in kaart brengt. Het internationale SOS-team heeft verschillende categorieën opgesomd, variërend van medische veiligheid tot verkeersveiligheid, allemaal voorzien van kleurcodering.
Enerzijds zijn er landen waar ernstige dreigingen nog steeds actueel zijn, in het bijzonder van gewelddadige aanvallen door gewapende groepen die het zowel op buitenlandse reizigers als op het personeel van commerciële en niet-gouvernementele bedrijven hebben gemunt. In deze gebieden zijn de diensten en het openbaar vervoer over het algemeen nauwelijks functioneel, terwijl delen van het land volledig ontoegankelijk zijn voor buitenlanders.
Ook zijn er landen die niet alleen te kampen hebben met politieke onrust, terrorisme en criminaliteit, maar ook met aanzienlijke gezondheids- en medische risico’s. Dit is met name het geval in landen die geen ontwikkeld volksgezondheidssysteem hebben of met een hoge prevalentie van door water overgedragen infecties zoals malaria en cholera.
De landen met de grootste veiligheidsrisico’s zijn Libië, Mali, Zuid-Soedan, Somalië, Syrië, Afghanistan, Irak en Jemen. De minst veilige landen op medisch vlak zijn Niger, Burkina Faso, Sierra Leone, Liberia en Venezuela.
Niet alle bestemmingen zijn even gastvrij voor vrouwen, zeker niet wanneer je alleen reist. Hieronder vind je de top 10 bestemmingen waar je best niet te veel met je benen en decolleté paradeert!
Nog niet zolang geleden kregen 14 Belgische meisjes die in een dorpje dichtbij Taroudant vrijwilligerswerk deden om het dorp uit zijn isolement te halen bedreigd met onthoofding.
De reden daarvoor is een video waarin we hen in short zien werken. Gezien de hete temperaturen die Marokko momenteel teisteren, is die kledingkeuze niet verwonderlijk. De lokale bevolking is dan wel gecharmeerd door het werk van de meisjes, dat kan niet gezegd worden van een leerkracht in het noorden van Marokko. Hij riep de bevolking op om de meisjes te onthoofden omwille van hun te lichte klederdracht. Het doet denken aan de moord op twee Scandinavische toeristes door geradicaliseerde Marokkanen in 2018.
Heftige feiten die weerklank vinden in de studie Women Danger Index van Asher en Lyric Fergusson, een bloggerkopper gespecialiseerd in toerisme en reizen. Daarin komt naar boven dat Zuid-Afrika, Egypte en Marokko in 2019 de gevaarlijkste toeristische landen zijn voor vrouwen die alleen reizen. De studie bevat vijftig bestemmingen die geanalyseerd werden om te beoordelen hoe gevaarlijk ze zijn op basis van verschillende objectieve criteria, zoals cultuur, het lokale juridische stelstel en de discriminatiegraad ten opzichte van vrouwen.
Als je op reis gaat in een land dat als onveilig bestempeld wordt, is het aangeraden om je “conservatief” te gedragen en je, indien mogelijk, te laten vergezellen tijdens je verplaatsingen. Naast die drie Afrikaanse landen staat ook Brazilië, dat lijdt onder de criminaliteitscijfers, bovenaan de lijst, gevolgd door Rusland door de hoge discriminatie ten opzichte van vrouwen.
De veiligste landen zijn Spanje, Singapore, Ierland, Oostenrijk, Zwitserland en Noorwegen. En heel wat verder pas komen we België tegen. Ons koninkrijk, en vooral de grote steden, lijden aan chronische onzekerheid in sommige wijken eens de nacht gevallen is.