Maximum snelheid Duitsland : dit riskeer je als je meer dan 130 kilometer per uur rijdt

Jan Roodhooft,
26-05-2023
Hoe hard mag je in Duitsland? Ontdek de risico's en gevolgen van te snel rijden op Duitse snelwegen. 🚗 💨

Men zegt wel eens dat er op de autosnelwegen in Duitsland geen snelheidsbeperkingen zijn. Op weg van of naar je vakantiebestemming kan het wel eens gebeuren dat je door Duitsland rijdt. Hoewel het verleidelijk kan zijn om op de Duitse “Autobahn” het gaspedaal eens flink in te trappen, is het toch nuttig om even stil te staan bij de specifieke risico’s die snel rijden met zich meebrengen. En is het echt zo dat je er geen maximum snelheid geldt in Duitsland? Wij zochten het voor je uit.

Aanbevolen snelheid

Op de autosnelwegen in Duitsland is 130 km per uur eigenlijk de aanbevolen maximale snelheid. Dat betekent dus dat je niet verplicht bent om je aan dat maximum te houden. Je zou dus perfect 150, 180 of zelfs meer dan 200 kilometer per uur kunnen rijden zonder daarvoor een boete te krijgen. De aanbevolen maximum snelheid van 130 per uur is dus geen wettelijk voorschrift, maar het is wel een richtlijn voor veilig en verantwoord rijgedrag. De maximum snelheid is namelijk gebaseerd op verschillende factoren, waaronder verkeersveiligheid, de vlotte doorstroom van verkeer en milieubescherming.

Voorstanders van de aanbevolen maximum snelheid in Duitsland benadrukken dat het naleven ervan helpt om het risico op verkeersongevallen te verminderen. Een gematigde snelheid biedt meer reactietijd bij onverwachte gebeurtenissen op de weg en vermindert de kans op botsingen.

Opgepast voor beperkingen

Het is belangrijk op te merken dat hoewel de aanbevolen maximum snelheid van 130 kilometer per uur geldt voor de meeste delen van de Duitse Autobahn, er nog steeds situaties zijn waarin snelheidsbeperkingen van kracht zijn. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn in de buurt van steden, in zones met specifieke milieueisen of verkeersomstandigheden en in de buurt van wegwerkzaamheden. Als er ergens een snelheidsbeperking staat aangegeven, moet je je daar strikt aan houden. Doe je dat niet, dan kan je een verkeersboete krijgen. De hoogte van de boete varieert naargelang de ernst van de overtreding en kan aanzienlijk oplopen, vooral bij extreme snelheidsovertredingen. We hoeven er geen tekeningetje bij te maken dat zulke boetes een domper zijn op het vakantiebudget.

Strafpunten op je rijbewijs

Een boete is niet het enige risico dat je loopt door de snelheidsbeperkingen in Duitsland te negeren. Een overschrijding van de maximum snelheid in een bepaalde zone kan leiden tot strafpunten op je rijbewijs. Duitsland hanteert namelijk een strafpuntensysteem op het rijbewijs, dat ook van toepassing is voor buitenlandse bestuurders. Daarbij krijgen bestuurders strafpunten op hun rijbewijs voor verkeersovertredingen die bestraft worden met een boete vanaf 60 euro of verkeersmisdrijven (dronken rijden, vluchtmisdrijf, verkeerslichten of -borden negeren, ongeval met of zonder letsel veroorzaken, …). Het aantal strafpunten is afhankelijk van de ernst van de overtreding.

En bij een ongeval?

Hoewel je op de plaatsen waar 130 kilometer per uur enkel een aanbevolen snelheid is dus harder mag rijden (zonder een boete te riskeren), is dat toch niet volledig zonder risico. Stel dat je betrokken geraakt bij een verkeersongeval, dan riskeer je toch juridische en financiële gevolgen. Je zal dan wel geen boete krijgen voor het overschrijden van die aanbevolen maximum snelheid, maar de rechter kan bij het beoordelen van de aansprakelijkheid in een ongevalssituatie rekening houden met de omstandigheden. Als wordt vastgesteld dat het ongeval mogelijk voorkomen had kunnen worden als de aanbevolen snelheid was aangehouden, kan dit van invloed zijn op de verdeling van de aansprakelijkheid en de eventuele schadevergoeding.

Beter voor het milieu

De aanbevolen maximumsnelheid op de Duitse snelwegen heeft niet alleen invloed op verkeersveiligheid, maar ook op het milieu. Door de snelheid te beperken tot 130 kilometer per uur, wordt geprobeerd het brandstofverbruik in toom te houden. Bij hogere snelheden moet de motor namelijk harder werken, waardoor er meer brandstof verbruikt wordt, wat dan weer minder goed is voor het milieu. Daarnaast leiden hogere snelheden ook tot een grotere uitstoot van schadelijke stoffen, zoals koolstofdioxide (CO²) en stikstofoxiden (NOx). Die uitstoot draagt bij aan de luchtvervuiling en het broeikaseffect. Tot slot gaan hogere snelheden gepaard met een toename van geluidsoverlast. Dat kan negatieve gevolgen hebben voor de omwonenden en de fauna en flora in de omgeving.

Zo rijd je veilig op de Duitse snelweg!

Tenzij je in een zone zit waarin beperkingen gelden, is de aanbevolen maximum snelheid dus een goede richtlijn om te bepalen hoe hard je mag rijden in Duitsland. We geven graag nog wat tips mee om goed voorbereid en veilig aan je tocht over de Duitse snelwegen te beginnen.

1. Ken de regels: zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de verkeersregels en -borden in Duitsland, inclusief snelheidsbeperkingen en andere verkeersvoorschriften. Houd rekening met eventuele tijdelijke beperkingen als gevolg van wegwerkzaamheden of verkeerssituaties.

2. Pas je snelheid aan de omstandigheden aan: zoals hierboven al gemeld, gelden er op grote delen van de Duitse snelwegen geen specifieke snelheidsbeperkingen. Toch is het belangrijk om je snelheid aan te passen aan de verkeers- en weersomstandigheden. Houd rekening met factoren zoals drukte, wegomstandigheden, zichtbaarheid en het gedrag van andere weggebruikers.

3. Gebruik je spiegels en richtingaanwijzers: controleer regelmatig je spiegels om bewust te zijn van je omgeving en andere voertuigen. Gebruik je richtingaanwijzers duidelijk en tijdig om andere bestuurders te laten weten wat je van plan bent.

4. Houd voldoende afstand: houd voldoende afstand van het voertuig voor je, vooral bij hogere snelheden. Dit geeft je voldoende tijd om te reageren op onvoorziene verkeerssituaties en remafstanden te overbruggen.

5. Blijf alert en vermijd afleiding: houd je aandacht gericht op de weg en vermijd afleidingen, zoals smartphones of andere elektronische apparaten. Wees alert op eventuele veranderingen in het verkeer en anticipeer op mogelijke gevaren.

6. Gebruik de rechter rijstrook: op Duitse snelwegen wordt de linker rijstrook meestal gebruikt om trager rijdend verkeer in te halen. Houd daar rekening mee wanneer je in Duitsland rijdt en respecteer ook de regels voor in- en uitvoegen.

7. Wees hoffelijk: als je besluit om andere voertuigen in te halen, doe dit dan met overtuiging en wees respectvol voor andere weggebruikers. Vermijd agressief rijgedrag, zoals bumperkleven of onverantwoordelijke manoeuvres.

8. Las regelmatig pauzes in: lange afstanden afleggen tegen hoge snelheid kan vermoeiend zijn. Neem regelmatig pauzes om je op te frissen en even uit te rusten.