Lake Hillier blijft een ondoorgrondelijk mysterie… Het relatief kleine meer (600 meter lang) wordt omringd door een strook wit zout en een eucalyptusbos. Op een steenworp hiervandaan strekt de oceaan zich uit… Dit erg zoute meer onderscheidt zich van andere roze exemplaren in de regio door zijn erg opvallende tint.
In tegenstelling tot wat de eerste wetenschappers dachten, is niet de bodem van het meer roze gekleurd. Wanneer je het water in een glas giet, blijft de kleur namelijk behouden. Ondanks de verrassende kleur lijkt het water geen schadelijke effecten te hebben op de mens. De hoge zoutconcentratie daarentegen kan wel neveneffecten veroorzaken.
Niet alleen in Australië kunnen meren vreemde kleuren aannemen: op onderstaande foto bevinden we ons in Senegal, aan de rand van het Roze Meer of Lac Retba. Dit meer met een oppervlakte van 3 km2 is vooral bekend om zijn wisselende, roze kleur. Ook hier is het water extreem zout met maar liefst 380 gram zout per liter! Indirect is dat zout verantwoordelijk voor de kleur van het meer.
In het meer leeft een micro-organisme dat zich tegen het zout beschermt door een roze pigment te produceren. Daardoor kleurt ook het meer. De concentratie zout is ook een bron van inkomsten voor de lokale bevolking die enthousiast in het water springt om er zout te winnen. Om zichzelf te beschermen, smeren de vrouwen en mannen zich in met sheaboter.