Dit kan je doen als je niet kan gaan werken omdat je ‘vastzit’ op je vakantiebestemming

Jan Roodhooft,
06-10-2024
Door een bosbrand, staking of een andere natuurramp zit je vast op je vakantiebestemming. Je kan dan ook je werk niet hervatten op de geplande datum. Wat kan je in dat geval doen als telewerk geen optie blijkt te zijn?
strike
© Saw Wunna

Verlof om dwingende reden

Je zou voor de dagen dat je niet kan gaan werken vooreerst verlof om dwingende redenen kunnen opnemen. Een dwingende reden is een niet te voorziene gebeurtenis die losstaat van het werk en die je dringende en noodzakelijke tussenkomst vereist, waardoor je je arbeidsovereenkomst tijdelijk niet kan uitvoeren.  Is er sprake van een natuurramp dan kan je je wel eens op zo’n dwingende reden beroepen.

Weet wel dat het aantal dagen verlof om dwingende redenen dat je op jaarbasis kan nemen in de meeste gevallen beperkt is tot 10.  Je wordt voor zo’n dagen afwezigheid ook niet betaald en moet je werkgever zo spoedig mogelijk verwittigen.

Vakantie of inhaalrust

Je zou voor de dagen dat je niet kan gaan werken ook vakantie of inhaalrust kunnen opnemen.  Weet wel dat je werkgever daarmee akkoord moet gaan.  Je kan nu eenmaal niet zomaar eenzijdig je vakantiedagen vastleggen. Een andere denkpiste bestaat er in om verlof zonder wedde te nemen.

Overmacht

Nog een denkpiste bestaat erin je te beroepen op een tijdelijke overmacht. Opdat er overmacht zou zijn moet de gebeurtenis die je verhindert terug naar huis te komen onverwacht zijn gebeurd en moet deze voor de werkgever en werknemer een onoverkomelijke hindernis vormen om de arbeidsovereenkomst verder uit te voeren. Als je afwezig bent omwille van overmacht heb je geen recht op loon.  In bepaalde gevallen kan je wel aanspraak maken op een werkloosheidsuitkering.

Jan Roodhooft, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)