Voir cette publication sur Instagram
Mawsynram ligt op een hoogte van meer dan 1.400 meter in de staat Meghalaya, in het noordoosten van India. Het dorpje is wereldrecordhouder qua jaarlijkse hoeveelheid neerslag, met een indrukwekkend gemiddelde van bijna 12 meter water per jaar. Het zit ingeklemd tussen de Himalaya en de vlaktes van Bangladesh en er heerst een uniek microklimaat dat deze extreme regenval in de hand werkt. De meeste regen valt gedurende 4 maanden, tussen mei en augustus.
De inwoners van Mawsynram hebben een unieke manier ontwikkeld om met zoveel water om te gaan. Ze gebruiken bijvoorbeeld ‘knups’, traditionele paraplu’s die van bamboe en bananenbladeren worden vervaardigd. Verder hebben ze systemen ontwikkeld om regenwater op te vangen en op te slaan om de drogere periodes te kunnen overbruggen.
Ondanks de grote hoeveelheid regen is het leven in Mawsynram allerminst makkelijk. De weersomstandigheden maken het dagelijks leven en de landbouw erg complex waardoor het dorp relatief geïsoleerd blijft en nauwelijks beschikt over hedendaagse voorzieningen. Het is echter een fascinerende plek met een ongelooflijke natuurpracht en een unieke cultuur die zich heeft aangepast aan deze extreme omstandigheden.
Wanneer je de volgende keer klaagt over Belgisch regenweer, denk dan even aan Mawsynram. Met een gemiddelde jaarlijkse regenval van 852 millimeter in België, lopen we flink achter. Interessant om dit even in het juiste perspectief te zien…