Is uw papieren paspoort binnenkort verleden tijd? De EU lanceert het digitale paspoort!

François Piette,
25-10-2024
Is uw papieren paspoort binnenkort verleden tijd? De EU lanceert het digitale paspoort!
passport
© jackmac34

De Europese Commissie heeft voorgesteld om burgers in staat te stellen zowel een digitaal paspoort als een digitale identiteitskaart aan te vragen. Deze instrumenten moeten procedures en grensovergangen vergemakkelijken, legden Didier Reynders en Ylva Johansson uit op een persconferentie.

Elk jaar bezoeken maar liefst 600 miljoen mensen de EU, wat een aanzienlijke werklast betekent voor de grenswachten”, aldus commissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson.

Vergemakkelijken van grensovergangen

De Commissie wil EU-burgers de mogelijkheid bieden om een digitaal paspoort aan te vragen, dat de lidstaten verplicht zouden moeten verstrekken op verzoek. Het doel is het gemakkelijker te maken de grenzen van het Schengengebied over te steken. Reizigers kunnen zo hun paspoort van tevoren opsturen, zodat de controles reeds zijn uitgevoerd als ze door de douane gaan, zei Johansson. “Dit zal grenswachten in staat stellen zich te concentreren op complexere zaken die een grondig onderzoek vereisen“, aldus de commissaris.

Niet verplicht!

Voor burgers zou het digitale paspoort geen verplichting zijn, maar een kans“, benadrukte de Zweed. Ze zouden dan toegang hebben tot een digitale versie van hun paspoort die ze kunnen scannen voor grensprocedures. Het papieren paspoort hoeft niet te worden geopend! Het digitale paspoort kan bijvoorbeeld ook door gebruikers worden doorgegeven aan luchtvaartmaatschappijen bij het inchecken van passagiers.

Naar een veilige Europese digitale identiteit

Didier Reynders, commissaris voor Justitie, heeft een soortgelijke bepaling voorgesteld voor identiteitskaarten. Het mechanisme zou ook op vrijwillige basis toegankelijk zijn en tot doel hebben het vrije verkeer binnen het Schengengebied te vergemakkelijken. Het zou ook “het potentieel ontsluiten” van verschillende digitale diensten en toepassingen, benadrukte de Belg. “Versleutelingsmethoden worden gebruikt om de naleving van de regels voor gegevensbescherming te garanderen en ik kan gebruikers verzekeren dat hun gegevens zullen worden beschermd“, aldus Didier Reynders.

De toekomst van reisdocumenten

Volgens de Commissie moet tegen 2030 een applicatie voor reisdocumenten worden gelanceerd om documenten onder te brengen in een “Europese portemonnee voor digitale identiteit“.

Het idee van een “veilige Europese elektronische identiteit” dateert al van een paar jaar geleden. Tijdens haar beleidsverklaring in september 2020 kondigde Ursula von der Leyen al zo’n instrument aan: “Een betrouwbare identiteit, die elke burger overal in Europa kan gebruiken voor elk doel, zoals het betalen van belastingen of het huren van een fiets. Een technologie waarmee we kunnen bepalen welke gegevens we delen en hoe ze kunnen worden gebruikt.”