Denis Van Weynbergh is gekwalificeerd voor de Vendée Globe !

Julie Docsterd,
17-06-2024
De D’Ieteren Group IMOCA heeft de eindmeet van de New-York Vendée Les Sables overschreden om 22u20m55, en daarmee zit de 3.200 mijl lange reis over de Atlantische Oceaan erop. Denis van Weynbergh deed er 15 dagen, 2 uur en 20 minuten over.
IMOCA D’Ieteren Group
© IMOCA D’Ieteren Group

Nadat Denis Van Weynbergh op 28 mei het ponton in Manhattan achter zich had gelaten, zette hij de volgende dag koers naar Les Sables d’Olonne. Meteen van bij de start waren de weersomstandigheden grillig, waardoor Denis een hele nacht in de regen aan het roer moest staan om de veranderende winden van de Noord-Atlantische Oceaan onder controle te krijgen.

Onderweg werden waterlekken ontdekt rond de kielbouten van de IMOCA. Denis dichtte de lekken en zette de pomp aan. Hij zeilde met de kiel in de middenpositie om de belasting te verminderen en de boot veilig te houden, waardoor echter ook de snelheid daalde.

Omdat er een anticycloon op de boot af kwam, koos Denis ervoor om die via het noorden te ontwijken. “Het is zo rustig een zondag bij de grootouders op het platteland,” legde Denis halverwege de race op 9 juni uit.

Op 13 juni om 22u20m55 kwam de D’Ieteren Group IMOCA over de eindmeet in Les Sables d’Olonne, en werd daarbij warm onthaald door de vrijwilligers van Denis’ team. Nu hij gekwalificeerd is voor de ‘Vendée Globe‘, zal Denis zijn boot klaarmaken en zelf uitrusten tot aan de start van de legendarische zeilrace op 10 november.