De Sahara: de 5 geheimen van de grootste warme woestijn ter wereld

Julie Docsterd,
15-02-2024
De Sahara, een oceaan van zand die meer dan 9 miljoen m² groot is, spreekt al duizenden jaren lang tot de collectieve verbeelding. Naast zijn uitgestrektheid en de verschroeiende hitte, zijn er ook een aantal geheimen die wetenschappers, avonturiers en… nieuwsgierigen blijven fascineren!
Sahara
© Andrzej Kryszpiniuk

1. Ooit was het er nat!

De Sahara was niet altijd de dorre woestijn die het vandaag is. Geologische studies hebben aangetoond dat de regio meerdere vochtige periodes heeft gekend, toen meren en een weelderige vegetatie het landschap domineerden. Deze grote klimatologische veranderingen doorheen de millennia hebben de geografie en ecologie van de Sahara gevormd en fossielen en rotstekeningen achtergelaten die getuigen van een tijd waarin er veelvuldig wilde dieren voorkwamen, waaronder krokodillen en nijlpaarden.

2. Verborgen rijkdommen

Onder zijn zandvlakten herbergt de Sahara enorme natuurlijke rijkdommen, zoals olie, aardgas en waardevolle mineralen. Deze begraven schatten zijn zowel een zegen als een bron van conflicten en wekken de interesse van landen en bedrijven van over de hele wereld. De ontdekking van deze hulpbronnen heeft de hele regio veranderd, wat rijkdom, maar ook sociaaleconomische uitdagingen met zich meebrengt.

Sahara
© Y K

3. Onverwacht leven

In tegenstelling tot het beeld van een dorre woestijn dat we hebben, vind je de Sahara een opmerkelijke biodiversiteit. Soorten die zich hebben aangepast aan de extreme droogte, zoals de woestijnvos, de dromedaris en de blauwtongskink, komen er voor. Biologen kunnen je vertellen dat deze dieren fascinerende strategieën hebben ontwikkeld om te overleven in deze extreme omstandigheden!

Sahara
© Carlos Leret

4. Verloren beschavingen

De Sahara was ooit de thuisbasis van bloeiende beschavingen zoals de Toeareg en de Garamantes. Archeologische vindplaatsen verspreid over de woestijn onthullen het bestaan van geavanceerde leefgemeenschappen die in staat waren om zich aan te passen en te gedijen in deze vijandige omgeving.

Sahara
© Parker Hilton

5. Een natuurlijk laboratorium

Voor wetenschappers is de Sahara een natuurlijk laboratorium van onschatbare waarde. Het bestuderen van de duinen, het klimaat en de geologie levert de sleutels om wereldwijde fenomenen zoals klimaatverandering en erosie te begrijpen. En omdat er ruimtemissies zijn die planeten als Mars verkennen, dient de Sahara dankzij de vergelijkbare omstandigheden als oefenterrein voor robots en astronauten.