De poort naar de hel: deze immense krater baart wetenschappers zorgen…

Judith Witters,
24-08-2023
Neem een duik in het mysterie van de Batagaika-krater, die de bijnaam ‘de poort naar de hel’ kreeg. Een natuurfenomeen dat even indrukwekkend als zorgwekkend is.

De Batagaika-krater, die op 660 kilometer ten noordoosten van de Russische stad Jakoetsk ligt, is een fascinerend maar ook angstaanjagend schouwspel. Deze ‘thermokarstkloof‘, ongeveer een kilometer breed en 100 meter diep, groeit onophoudelijk en baart wetenschappers en buurtbewoners zorgen.

De krater ontstond in de jaren 1960 na massale ontbossing en is het resultaat van smeltende permafrost. Blootstelling van de permafrost aan de zon zorgde ervoor dat die oververhit raakte en uiteindelijk instortte. Sindsdien is de holte blijven groeien, waardoor de omgeving getrakteerd wordt op een concert van zorgwekkende geluiden. Het gehuil dat uit de grond komt, heeft heeft ervoor gezorgd dat de plaatselijke bewoners de krater de bijnaam “De Poort naar de Hel” gegeven hebben.

Maar naast zijn angstaanjagende aanblik biedt de Batagaika-krater ook een blik op het verleden. Naarmate de krater groter wordt, komen er immers meer dan 200.000 jaar oud oude karkassen van dieren en ook planten aan de oppervlakte. Deze ontdekkingen bieden onderzoekers een zeldzame kans om toegang te krijgen tot sedimentlagen die de klimatologische geschiedenis van de regio illustreren.

De Batagaika-krater is echter ook een waarschuwing. Het smelten van de permafrost bedreigt het klimaat van de hele planeet. Oeroude virussen en koolstofvoorraden die onder de grond zitten, kunnen vrijkomen. Daardoor neemt het risico op een nieuwe pandemie of versnelde klimaatverandering toe.

De ‘poort naar de hel’ is daarom een plek die zowel fascinatie als angst oproept, een herinnering aan de kracht van de natuur en de mogelijk desastreuze gevolgen van menselijke activiteiten op onze planeet.