Top 5 «made in France» in de Oise
In de Oise is het artisanale en industriële patrimonium een omweg meer dan waard: een nagelmakerij, kantwerk, steenhouwen, pottenbakken, een borstelmakerij, … de ‘savoir-faire’ is er even rijk als gediversifieerd, en het doet deugd om dat alles te ontdekken!
Om te beginnen kan je binnenstappen in de ‘Moulin de la Brosserie‘ in Saint Félix. De molen staat op de lijst van historische monumenten en is het laatste overblijfsel van een zeer belangrijke industriële activiteit in de Oise. Als er één ambacht is waar ik niets vanaf wist, dan was het wel de kunst van het maken van borstels uit been en hout. De expo vertelt je alles over de verbazingwekkende productie van deze delicate voorwerpen. Ik had er geen idee van dat de eerste Franse tandenborstels rond 1810 in de Oise werden gemaakt. Het ultieme plezier: je kan vertrekken met allerlei soorten borstels. Ik kocht een scheerkwast voor vaderdag! Een tip: vergeet niet om je bezoek te reserveren.
Een andere fabriek die zeker een bezoek waard is, is de ‘Clouterie Rivierre’ in Creil. De sfeer in deze fabriek, die dateert uit 1888, is heel bijzonder: het grote glazen dak, de metalen balken en… de 325 nagelmaakmachines. Dagelijks worden er duizenden spijkers gesmeed op deze vintage machines. En denk niet dat een spijker gewoon een spijker is: de fabriek produceert maar liefst 2.800 verschillende modellen! Het verhaal van de Clouterie, een ‘Entreprise du Patrimoine Vivant’ of een nog werkend en beschermd erfgoedbedrijf, wordt elke woensdag verteld. En gelukkig kon ik zelf een souvenir maken van spijkers, want diep vanbinnen ben ik nog steeds een groot kind!
Ga ook eens naar het ‘Musée de la Nacre et de la Tabletterie‘ in Méru. Hier blinkt alles! Schubben, hoorn, schelpen, parelmoer, bot, ivoor… En in alles komt de luxe en verfijning terug. Ze tonen je er hoe knopen en dominostenen gemaakt worden. De ateliers zijn bovendien in gebruik, met demonstraties rond de imposante stoommachine. Daarbovenop hebben we de geesten van het museum ontmoet tijdens een escape game vol verrassingen en ontdekkingen! En als je zin hebt om nog meer te ontdekken, weet dan dat er in de buurt workshops georganiseerd worden rond parelmoeren sieraden!
Wie juwelen zegt, zegt ook kant: en het kantwerk van Chantilly is een absolute must om te ontdekken! Kant is in de mode sinds keizerin Eugenie het populair maakte, en het is een belangrijke ambacht in de Oise. Het museum beschikt over meer dan 1.000 met de hand gekloste stukken kant uit de 19de eeuw. Sjaals, parasols, waaiers, dassen… Indrukwekkend! Als je weet dat ik zelf nog geen sok kan repareren, kan je je wel voorstellen hoe extatisch ik was. Een extraatje: de expo die nu loopt, brengt hedendaagse kunstenaars samen rond het begrip kant in de kunst: verrassend!
Gerberoy en Beauvais zijn beroemd omwille van de pottenbakkerij! Hoewel de pottenbakkerskunst tussen de 11e en 13e eeuw haar hoogtepunt bereikte in deze streek, is ze ook daarna altijd in de spotlights blijven staan. Het moet gezegd dat de geologische breuk in het Pays de Bray een uitzonderlijke voorraad biedt aan klei, zowel wat het volume als de soorten betreft. 19 keramisten en een aantal prachtige bedrijven (zoals La Maison Gréber en Les Faïences Ponchon) bewerken deze prachtige klei nog steeds in het departement. En dus werd ik pottenbakker in een atelier/boetiek in Gerberoy. Nu ja, bijna toch. Ik zou niet durven beweren dat ik de techniek helemaal onder de knie heb, maar het scheelt niet veel! Het is in elk geval een moment van loslaten en puur genieten… Nog een plek waar je talenten worden getest? Het ‘Maison de la Pierre’, in Saint-Maximin. Hier kruip je in de huid van een steenhouwer: opgepast voor je vingers!
De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik je niet alles heb kunnen vertellen: de Oise is zo’n broedplaats van talent, ambassadeurs en knowhow, ‘savoir-faire’ in het mooi Frans! Durf jezelf onder te dompelen in dit unieke erfgoed, je zal versteld staan!
Top 5 «made in France» in de Oise