De Mont-Blanc wordt vaak beschreven als een “koelkast” waar de temperaturen meestal onder nul blijven. Heeft de Mont-Blanc te lijden onder de gevolgen van klimaatverandering? In feite is hij onlangs twee meter gekrompen. Hij staat nu op 4.805,59 meter, oftewel 2,22 meter lager dan hij in 2021 zal zijn, volgens de Orde van Landmeters-Experten.
Deze nieuwe meting is het resultaat van een expeditie die sinds 2001 om de twee jaar wordt georganiseerd. Het is echter cruciaal om op te merken dat deze verschillen niet direct kunnen worden toegeschreven aan klimaatverandering. Op een hoogte van meer dan 4.800 meter blijven de effecten van de opwarming van de aarde onzeker. Jean des Garets, voorzitter van de departementale kamer van landmeters van de Haute-Savoie, zegt dat de Mont Blanc over twee jaar zelfs “hoger” zou kunnen zijn.
Wind speelt een cruciale rol bij de vorming van toppen en beïnvloedt deze verschillen. Daarnaast zijn ook de hoeveelheid neerslag en de invloed daarvan op de ijskap bepalende factoren. Boven de rotsachtige top wordt 30 meter ijs en 2 meter sneeuw beïnvloed door de jaarlijkse weersomstandigheden.
Europese gletsjers hebben tussen 2000 en 2020 ongeveer een derde van hun volume verloren. Het smelten van gletsjers in de Franse Alpen in 2022 wordt beschreven als uitzonderlijk en vertegenwoordigt 5 tot 7% van de resterende gletsjermassa.