De eSIM, de oplossing om voordelig verbonden te blijven buiten Europa

Julie Docsterd,
25-08-2023
Wie regelmatig naar Zwitserland of buiten de grenzen van Europa reist, zal weten dat de kosten om verbonden te blijven via je smartphone snel hoog kunnen oplopen.
© Patricia Santos

Er bestaat echter een oplossing: de eSIM. Dit systeem, dat sinds 2016 beschikbaar is op high-end smartphones en geleidelijk aan ook op andere modellen, is de telefoon ingebouwde simkaart, waarmee verbinding kan worden gemaakt met het netwerk van elke mobiele operator. In de praktijk werkt de eSIM op dezelfde manier als een fysieke simkaart, behalve dat je deze niet meer hoeft te verwijderen.

Deze ontwikkeling in de wereld van smartphones betekent dat je gemakkelijk een mobiele databundel kunt kopen, waar je je ook bevindt, zonder een simkaart te hoeven verwisselen. Dankzij deze gebruiksvriendelijkheid biedt de eSIM tal van voordelen tijdens het reizen in het buitenland. Het onderscheidt zich vooral door extra beveiliging, omdat de eSIM, in tegenstelling tot een fysieke kaart, niet uit je smartphone kan worden verwijderd in geval van verlies of diefstal van je toestel.

Bovendien hoef je met een eSIM geen fysieke kaarten te kopen, dragen of uitwisselen (die ook verloren kunnen gaan of beschadigd kunnen geraken). Tot slot kunnen frequente reizigers vaak meerdere eSIMS op één telefoon installeren en deze telkens gebruiken wanneer dat nodig is. Om de gewenste eSIM te activeren, selecteer je deze eenvoudigweg in het instellingenmenu van je telefoon. Dit kan zeer nuttig zijn als je regelmatig naar dezelfde bestemmingen reist.

Verschillende virtuele providers bieden eSIMS met mobiele bundels in tientallen landen aan. Dat geldt onder andere voor Holafly (de marktleider), Airalo, Nomad en Yoho Mobile.