De Belgische Kust kende een wisselvallig zomerseizoen: dit zijn de cijfers!

Julie Docsterd,
14-09-2023
De Belgische Kust trok minder bezoekers tijdens de afgelopen zomer, en dat omwille van verschillende factoren, zegt Westtoer.
© Bernfried Opala

Het zomerseizoen van 2023 was aan de Belgische Kust minder geslaagd dan het jaar ervoor. De daling van 8% van het aantal overnachtingen ten opzichte van 2022 is volgens Westtoer, de toeristische dienst van de Kust, te verklaren door een aantal redenen.

 

Buitenlandse toeristen: een CONSTANTE

Met een aandeel van 15% van het aantal overnachtingen is de aanwezigheid van buitenlandse toeristen op peil gebleven, in lijn met het jaar 2019. Vooral Duitsers lieten zich opmerken en hun aantal overtrof dat van vorige zomer.

 

Franstalige Belgen: een merkbare daling

Met 2,5 miljoen geboekte overnachtingen daalde de aanwezigheid van Franstalige Belgen met 10% ten opzichte van 2022. “De late start van hun zomervakantie, in combinatie met het eerder grilligere zomerweer, verklaart deze daling,” zegt Westtoer

 

Meteorologische grillen: een rem op de Reservaties

Onstabiele weersomstandigheden speelden een grote rol in de daling van het aantal boekingen, vooral wat de last-minutes betreft. Vooral kusthotels hadden af te rekenen met deze daling.

Een breder huuraanbod

In de zomer van 2023 nam het huuraanbod toe. Veel huiseigenaren die naar het buitenland reisden, boden hun woning te huur aan, waardoor vakantiegangers meer keuze hadden.

Dagtoerisme: sterk beïnvloed door het weer

Met een daling van 15% ten opzichte van vorig jaar blijft het dagtoerisme erg gevoelig voor weersomstandigheden. Westtoer benadrukt echter dat de verlengde weekends van 21 juli en 15 augustus erg drukbezet waren.

Nos locations de vacances relatives à cet article

De Panne, appt zee 6p, Plopsaland

De Panne

Appartement

3 Kamers

6 Personen

70.00 m2

€400 / week

5 min nachten

Appartement te huur in Knokke Le Zoute

Knokke-Heist

Appartement

Kamers

6 Personen

136.00 m2

€850 / week

min nachten