De 5 warmste steden ter wereld!

François Piette,
30-05-2023
Ervaar de hitte in de 5 warmste steden ter wereld ☀️🔥 : ontdek waarom deze plaatsen zo heet zijn en hoe locals zich aanpassen aan de extreme temperaturen.
© Vacancesweb.be

Ja, het klopt, we snappen het volledig… Constant rondlopen met een dikke trui kan heel saai worden na een tijd. Daarom nemen we je mee op ontdekking naar de vijf warmste plekken op aarde. Van verzengende straten tot brandende woestijnen, in de steden in onderstaand lijstje is het bakken en braden geblazen!

Om eerlijk te zijn, het is niet eenvoudig om zo’n klassement op te stellen. Want wat wordt er nu eigenlijk bedoeld met “warmste”? De hoogst geregistreerde temperatuur ooit, de hoogste gemiddelde jaartemperatuur, of zijn er nog andere criteria die bekeken kunnen worden? Wij hebben in ieder geval rekening gehouden met de maanden met de hoogste temperaturen en het jaargemiddelde. De hoogste gemiddelde jaartemperatuur verwijst naar het gemiddelde van de hoogste temperaturen die gedurende een volledig jaar op een bepaalde locatie worden waargenomen. Dit omvat ook de piektemperaturen gedurende de warmste maanden. Deze meting geeft een indicatie van de hitte en warmtebelasting van een specifieke plaats gedurende een volledig jaar.

Uit die analyse zijn dit de 5 warmste steden op aarde.

1. Koeweit (Koeweit)

Het Midden-Oosten staat nu niet bepaald bekend om zijn koude temperaturen… De stad Koeweit wordt vaak aangeduid als de “warmste stad ter wereld”. Dat hoeft niet te verbazen met een gemiddelde jaartemperatuur van 34,3 graden en een lokale recordtemperatuur van 52 graden. We noemen het een “lokaal record”, want in de stad Mitribah, ook gelegen in het land Koeweit, steeg het kwik in 2016 nog hoger, naar wel 54 graden! In de zomermaanden flirten de temperaturen in Koeweit regelmatig met de 47 graden. Een airco is dan ook geen overbodige luxe…

© Vacancesweb.be

2. Dallol (Ethiopië)

Op een hoogte van -130 meter, onder zeeniveau, is Dallol een ware oven die het hele jaar door ongenadig brandt. Met een gemiddelde temperatuur van 34,6 graden Celsius behoort deze plaats in Ethiopië tot een van de warmste plekken op aarde. Tijdens de warmste maanden stijgt de temperatuur zelfs naar een verzengende 46,5 graden.

De omstandigheden in Dallol zijn uniek vanwege de geologische en geografische factoren die bijdragen aan de intense hitte. De regio wordt gekenmerkt door vulkanische activiteit, geothermische bronnen en zoutformaties. Dit creëert een surrealistisch landschap dat eruitziet als een buitenaardse wereld. Die buitenaardse indruk wordt nog versterkt door de hoge temperaturen die hier het hele jaar door gemeten worden.

© Vacancesweb.be

3. Ahvaz (Iran)

Ahvaz, gelegen in het zuidwesten van Iran, is de derde warmste stad ter wereld op onze lijst. De zomerwarmte gecombineerd met de uitlaatgassen van de industrie en het verkeer jaagt het kwik de hoogte in. Op 29 juni 2017 kende de stad zelfs een piek tot 53,7 graden! Gelukkig is dat eerder een uitzondering. Tijdens de zomermaanden schommelt de gemiddelde temperatuur rond de 46 graden, wat nog steeds ondraaglijk warm is. De gemiddelde jaartemperatuur van 33 graden toont aan dat de winters in Ahvaz dan wel wat frisser zijn dan de zomermaanden, maar nog steeds uitzonderlijk warm blijven.

© Vacancesweb.be

4. Jizan (Saoudi-Arabië)

Aan de oevers van de Rode Zee ligt Jizan, een stad die wordt geconfronteerd met uitzonderlijk warme zomers. Met een gemiddelde temperatuur van 38,4 graden in de zomer en een jaarlijks gemiddelde van 30,4 graden, is het geen verrassing dat deze plek tot de warmste steden ter wereld behoort. Het warmterecord van de stad komt met 46,3 graden in de buurt van de gemiddelde jaartemperatuur in Ahvaz, op nummer 3 in deze lijst.

© Vacancesweb.be

5. Azizia (Libië)

Jizan heeft met 58 graden lang het wereldrecord van de hoogste temperatuur op aarde mogen claimen. Echter, de betrouwbaarheid van deze meting werd in twijfel getrokken. Desondanks is het nog steeds geen uitzondering dat de thermometer boven de 50 graden klimt in deze stad. In de zomer stijgt de temperatuur tot gemiddeld 47,5 graden. Gelukkig bieden de winters en de nachten enige verlichting, wat de gemiddelde jaartemperatuur van “slechts” 28,1 graden verklaart. Een welkome afwisseling voor de inwoners van de stad, en een kans om te herstellen van de intense hitte die ze gedurende een groot deel van het jaar ervaren.

© Vacancesweb.be

En de warmste landen?

Hoewel het logisch lijkt dat er een één-op-één link is tussen de warmste steden ter wereld en de warmste landen ter wereld, is dat niet helemaal het geval. De 5 warmste landen ter wereld zijn namelijk Libië, Saoedi-Arabië, Irak, Algerije en Iran. De laatste 3 warmste steden uit onze lijst liggen inderdaad in die landen, maar Koeweit en Ethiopië behoren niet tot de 5 warmste landen ter wereld.

Dit fenomeen kan worden toegeschreven aan verschillende factoren, zoals geografie, klimatologische patronen en lokale omstandigheden. Hoewel deze landen een groot deel van hun grondgebied bestrijken met woestijngebieden en uitgestrekte regio’s die snel opwarmen, kunnen er binnenin toch enkele koelere of gematigde zones zijn.

De warmste steden ter wereld bevinden zich vaak in gebieden waar specifieke geografische kenmerken, zoals de nabijheid van waterlichamen, bergketens of vulkanische activiteit, de hitte versterken en opsluiten. Hierdoor ontstaan microklimaten die de temperaturen naar extremere hoogtes tillen.

Tips om te overleven in warme temperaturen

Ondanks de hete temperaturen, zijn de warmste plekken op aarde niet onbewoond. Hoe gaan de locals dagelijks om met die hitte?

1. Schaduw opzoeken: locals zoeken actief naar schaduwrijke plekken om zich te beschermen tegen de hitte. Schaduw kan geboden worden door bomen, luifels, veranda’s, …

2. Kledingkeuze: de lokale bevolking draagt vaak lichte en ademende kleding die de luchtstroom bevordert en de huid beschermt tegen directe blootstelling aan de zon.

3. Vroeg opstaan en laat op de dag actief zijn: op de warmste plekken vermijden locals vaak de heetste uren van de dag. Ze plannen hun activiteiten in de vroege ochtenduren of wachten tot de avond wanneer de temperaturen enigszins zijn afgekoeld.

4. Hydratatie: locals begrijpen het belang van voldoende hydratatie in hete omstandigheden. Ze drinken regelmatig water, of alternatieven, zoals thee en kokoswater, om gehydrateerd te blijven en uitdroging te voorkomen.

5. Gebruik van verkoelende technieken: door gebruik te maken van verkoelende ventilatoren, nevelsproeiers, natte handdoeken op het lichaam of zelfs het nemen van verkoelende baden houden locals het hoofd en de rest van hun lichaam koel.