De 5 oudste steden ter wereld

François Piette,
02-09-2021
Reis terug in de tijd! 🏺 Ontdek de 5 oudste steden ter wereld. 🌍 🕌 Geschiedenis komt tot leven!
© Vacancesweb.be

Geschiedenis wordt hier met een hoofdletter G geschreven: in deze steden is de mens al meerdere duizenden jaren aanwezig. Een geschiedenis die vandaag nog steeds geschreven wordt…

Een onderwerp dat in ieder geval een stuk complexer is dan het in eerste instantie lijkt. Welke steden zijn de oudste ter wereld en worden nog steeds bewoond? We proberen hier de vijf oudste steden aan te halen, maar dit is zeker geen exacte wetenschap… De aanwezigheid van sporen van menselijke activiteit, ook al zijn die duizenden jaar oud, betekent niet dat de stad toen al bestond. De meningen verschillen ook naargelang de bronnen. We presenteren hier in ieder geval 5 steden die bij de oudste ter wereld gerekend worden.

Jericho, Westelijke Jordaanoever (9.600 voor Christus)

Deze stad telt zomaar even 11.000 jaar geschiedenis! Jericho heeft zijn wortelt in de Neolithische periode. Haar geschiedenis is erg woelig, want de stad werd rond 1.500 voor Christus verwoest. De oorzaak daarvan is nog steeds een raadsel: een aardbeving of een Egyptische invasie? Vandaag telt Jericho ongeveer 20.000 inwoners en leeft het van toerisme. Goed om weten: naast haar status als oudste bewoonde stad ter wereld, staat Jericho ook bekend als de laagste stad ter wereld met een hoogte van -258 meter…

© Vacancesweb.be

Byblos, Libanon (5.000 voor Christus)

Byblos maakt vandaag deel uit van de stad Jbeil en ook al zijn de meningen nog verdeeld, ze zou perfect in 5.000 voor Christus gesticht kunnen zijn! Deze actieve handelsstad werd sterk beïnvloed door Egyptische religieuze stromingen. Volgens de Bijbel werd Byblos gekoloniseerd door de Feniciërs in het 3de millennium voor ons tijdperk.

© Vacancesweb.be

Susa, Iran (4.200 voor Christus)

Susa bestaat niet meer, maar de kleine stad Shush bevindt zich ongeveer op de plek van de oude stad. We kunnen er dus een soort van continuïteit zien… Susa kent in ieder geval een erg lange geschiedenis, want ze werd bewoond van 5.000 voor Chirstus tot in de 15de eeuw. Susa was tijdens de Oudheid een van de belangrijkste steden van het Elam, een rijk in het huidige zuidwesten van Iran. Rond 500 voor onze tijd werd ze de hoofdstad van het Perzische Rijk.

© Vacancesweb.be

Gaziantep, Turkije (3.600 voor Christus)

De geschiedenis van deze Turkse stad, die eerst de naam Antep droeg, gaat terug tot in de Bronstijd. Archeologen hebben echter menselijke sporen teruggevonden die een stuk ouder zijn en die zouden teruggaan tot het 4de millennium voor ons tijdperk, waardoor we aan het einde van het Neolithische tijdperk uitkomen.

© Vacancesweb.be

Luxor, Egypte (3.200 voor Christus)

De 500.000 inwoners die vandaag in Luxor wonen leven voornamelijk van het toerisme. We begrijpen wel waarom: deze stad is een uitzonderlijk openluchtmuseum. Als decor van het rijk der farao’s ligt Luxor tegenover de Vallei der Koningen en Koninginnen. Een buitengewone site waar graftombes, tempels en andere monumenten doorheen de eeuwen werden bewaard.

© Vacancesweb.be