Zuid-Cyprus is een waar openluchtmuseum, dat zich op het kruispunt tussen het Oosten en het Westen in een strategische positie bevond voor talloze beschavingen. Elk daarvan heeft een stempel gedrukt op de architectuur en cultuur die je nu nog terugvindt op het eiland. Griekse tempels, Romeinse villa’s, katholieke basilieken, Byzantijnse kloosters, Frankische kastelen, Weense forten, Ottomaanse moskeeën en, niet te vergeten, Britse golfbanen!
In 1936 werden op Cyprus overblijfselen van kleine ronde huisjes ontdekt, vervaardigd uit leem en stenen, afgewerkt met een dakstructuur van hout, bedekt met riet en aarde. Het geheel werd beschermd door een reeks muren, die tegen de heuvelwand werden gebouwd.
Van het uitgebreide complex, waartoe ook het amfitheater behoorde, blijven nu enkel pittoreske ruïnes over. Stel je voor: de sportcompetities ter ere van Apollo volgen op een van deze tribunes, met op de achtergrond niets dan de uitgestrekte zee en de blauwe horizon.
In het hellenistische en Romeinse tijdperken, was Paphos de hoofdstad van Cyprus. De stad werd gelinkt aan de prachtige Aphrodite, die daar naar verluidt haar intrek had genomen nadat ze uit het schuim van de zee tevoorschijn was gekomen. Meer dan 15 eeuwen lang kwamen er pelgrims uit het hele rijk hierheen om de godin te eren.
Het archeologische park Kato Paphos dompelt je onder in een zee van mythologieën. Het park werd erkend door UNESCO, en de polychrome mozaieken die je op de vloeren van de Romeinse villa’s terugziet, behoren tot de mooiste exemplaren van het oostelijke Middellandse Zeegebied. Je waant je zo terug in het leven van toen, bij de notabelen die zich te goed deden aan een bad, voor ze aan tafel schoven in een van de indrukwekkende ontvangstruimtes.
Een andere belangrijke plek is Limassol, een zakenstad vol havenactiviteit, maar ook met een oud centrum dat niet onderdoet voor andere kuststeden.
Dwaal door de smalle, pittoreske, steegjes die zich uitstrekken rond het middeleeuwse kasteel van Richard Leeuwenhart, een Ottomaans fort waar tussen de cellen niet alleen prachtige collecties schuilgaan, maar zelfs een moskee.
In de namiddag trek je naar de promenade van Molos waar, tussen de zandstranden, klein en groot hun hart kunnen ophalen op de speelpleinen, of in een van de bars. En dat alles rond een jachthaven met de allures van Monte Carlo.
In Cyprus kan de hitte verzengend zijn. Op die momenten kan je het achterland gaan verkennen, langs een wijnroute omhoog naar de groene hellingen van het Trodos-gebergte, de ruggengraat van het eiland. Het uitzicht is de moeite waard: gelaagde terrassen waarop de wijnstokken in eindeloze rijen de heuvel opklimmen.
Gezellig genesteld in de holtes van valleien of de bochten tussen bergen, liggen er okerstenen dorpjes, elk gebouwd rond hun eigen kerk, met opengewerkte klokkentoren.
Een daarvan is Omodos, een dorp met geplaveide steegjes, waar je nog verschillende wijnkelders en zelfs een oude druivenpers kan bewonderen. De boeren zorgden ervoor dat de lokale wijnbouwtraditie, die teruggaat tot de oudheid, levend bleef. Een traditie die later ook werd ontdekt door de adel in 1223, toen koning France Philippe Auguste de wijn van Cyprus verkoos tot “de beste van allemaal”.
Rondreis
Vertrek van
Vertrek op
Rondreis
Vertrek van
Vertrek op
Rondreis
Vertrek van
Vertrek op