Natuurlijk is Corsica bekend en geprezen om zijn opmerkelijke natuurlijke en culturele erfgoed, en om zijn uitzonderlijke stranden en baaien. Maar het ‘Île de beauté’ kan ook gewaardeerd worden om zijn talrijke, even smakelijke als authentieke lokale producten die je smaakpapillen zeker zullen verrassen!
Eenmaal op het eiland aangekomen, beloofde ik mezelf om tijdens mijn verblijf minstens vijf lokale specialiteiten te proberen. Voor mij is dat de beste manier om er helemaal tussenuit te zijn en tegelijkertijd op te gaan in de plaatselijke cultuur. Ik begon mijn gastronomische reis met brocciu beignets, gemaakt met verse schapenkaas. Deze gefrituurde lekkernijen kunnen ze zowel zout als zoet gegeten worden. Een andere soort beignet: die met prei, die op Corsica impurate of fritelli di porri genoemd worden.
Ook niet te missen: vijgenconfituur, in combinatie met geitenkaas. Ik werd ook verliefd op pulenta (niet te verwarren met Italiaanse polenta), een traditioneel Corsicaans gerecht dat met kastanjemeel gemaakt wordt en eruitziet als een soort brood, dat lauw gesneden en met bloem bestrooid wordt. Tenslotte had ik het geluk in een afgelegen dorp een restaurantje te vinden dat het beroemde kalfsvlees met olijven serveert, een recept gemaakt met rode wijn, rauwe ham en tomaat. Een echte lekkernij!
Natuurlijk blijven de Corsicaanse specialiteiten niet beperkt tot deze vijf voorbeelden. Het eiland barst van de gerechten en bereidingen die nergens anders te vinden zijn!
Als mediterraan eiland biedt Corsica de beste vis en schaaldieren. De zeevruchten die de vissers elke morgen in de havens van het eiland binnenbrengen, zijn voornamelijk afkomstig van de ambachtelijke visserij, de tegenpool van de industriële methode, en omvatten zeebrasems, pagas, dentis en andere schaaldieren, terwijl in de vijvers aan de oostkust de lokale oesters en mosselen gekweekt worden. Zelf ga ik een kijkje nemen op de markt van Bonifacio, een must voor liefhebbers van zeevruchten en streekproducten.
Maar Corsica heeft ook alles om vleesliefhebbers te bekoren! De Route des Sens (Strada di i sensi in het Corsicaans), die door een deel van het zuiden van het eiland loopt, biedt je de mogelijkheid een reeks plaatselijke ambachten te ontdekken, waaronder de ambachten die gewijd zijn aan de productie van kaas en charcuterie. Tussen Prisuttu (droge gepekelde ham uit Corsica), Coppa di Corsica (Corsicaanse coppa), Lonzu (een gepekelde ham die in de lente gegeten kan worden) en Panzetta (varkensbuik die aan spek doet denken), behoren de Corsicaanse varkensvleesspecialiteiten tot de beste in Zuid-Europa! Val net als ik voor één van deze zoute lekkernijen, vergezeld van een glas Mattei Cap Corse, een lokaal aperitief dat in 1872 werd gecreëerd!
En wie aperitief zegt, zegt onvermijdelijk ook wijnbouw. En ook hier toont Corsica een uitzonderlijke verscheidenheid. Weinig mensen weten het, maar op het eiland bevindt zich de oudste wijngaard van Frankrijk! Hier worden immers al sinds de Oudheid wijnstokken verbouwd, dankzij de Romeinen. Dankzij een bodem van graniet en klei-kalksteen komen op het eiland een reeks inheemse druivensoorten voor, zoals Sciaccarellu of Nielucciu voor rode wijnen, en Vermentinu, Biancu Gentille en Muscat-du-Cap-Corse voor witte. Behalve proeverijen in verschillende wijnhuizen is het ook mogelijk één of twee nachten midden in de wijngaarden door te brengen, vooral in de Sartenais.
Huis
5 Kamers
6 Personen
95.00 m2
€1290 / week
7 min nachten
Verblijf
Vertrek van
Vertrek op