Compiègne: de gedroomde bestemming voor een herfstig weekend!

Florence Brigode,
10-11-2022
Genieten van de laatste zonnige dagen, zacht licht en dito temperaturen, kuieren in de mist, de kleurrijke tinten van de herfst bewonderen: op naar de Oise! Deze bestemming belooft een ontsnapping uit de dagelijkse sleur en is een aanrader voor zowel wie verzot is op avontuur als liefhebbers van architecturale en culturele pareltjes. En omdat het goed is om jezelf een plezier te doen, nodigen we je uit om je koffers te pakken voor een weekend om je energieniveau een boost te geven voor de winter zijn intrede doet. We trekken naar de keizerlijke stad: Compiègne!
la forêt domaniale de Compiègne
Het bosdomein van Compiègne © Bruno Beucher

Meer weten

Het bos van Compiègne zal je betoveren: het staat bekend om zijn uitgestrekte wouden en is één van de mooiste van Europa. Het rood en goud getinte bladerdak in deze tijd van het jaar is vaak in mist gehuld: het bosdomein van Compiègne is de perfecte plek voor een natuurvakantie. Plateaus, heuvels, weilanden, heidevelden, vijvers, kleine stenen bruggetjes: de omgeving neemt hier verschillende gedaanten aan. Het 14.400 hectare grote massief wordt doorkruist door een ongelooflijk netwerk van paden die leiden naar talloze kruisingen met atypische stervormige palen.

Wist je dat de rode lijnen die aan één kant van de palen zijn geschilderd, herinneren aan een grappige anekdote: keizerin Eugénie, die verliefd was op het landgoed, verdwaalde ooit tijdens één van haar wandelingen. Na uren dwalen in het bos besloot de vorst dat zo’n avontuur niet meer mocht gebeuren en gaf opdracht om de richting van het ‘Château de Compiègne’ op de palen te noteren! Wanneer ze er met haar rug naartoe stond, wist de keizerin dat het kasteel recht voor haar lag.

Een niet te missen kasteel!

Tijdens je verblijf nodigen we je uit voor een keizerlijk uitstapje naar het Château de Compiègne. Hier ontmoette de toekomstige keizerin Eugénie in 1853 Napoleon III. Deze verlichte vorstin, een waar mode-icoon, heeft de geschiedenis van de plek diepgaand beïnvloed. Met aandacht voor zowel haar toiletartikelen als voor de inrichting van de keizerlijke residenties, was pracht en praal haar leidraad. Ze was vooral dol op de ‘Séries de Compiègne’: deze jaarlijkse bijeenkomsten waarbij de gekroonde hoofden en de elite van de artistieke, politieke en wetenschappelijke wereld meer dan een maand lang in Compiègne bijeenkwamen voor diverse feesten en vermaak.

Galerie de Bal - Château de Compiègne
Galerie de Bal – Château de Compiègne © Bruno Beucher

Een al even prachtig park!

Hoewel de oorsprong van het Château de Compiègne teruggaat tot de Middeleeuwen, waren het Lodewijk XV en Lodewijk XVI die het omvormde en uitbreidden. Na de revolutie werd het door Napoleon I gerestaureerd en werd het de favoriete plek van Napoleon III en keizerin Eugenie. Hun koninklijke vertrekken zijn natuurlijk een bezoek waard: een mooie manier om de ziel van het Eerste en Tweede Keizerrijk op te snuiven. Vanuit de tuin van het kasteel kan je naar het bos van Compiègne wandelen via de verbazingwekkende ‘trouée des Beaux-Monts’: een 4 km lang pad doorheen het groen. Volgens de legende werd het in één nacht door Napoleon I uitgehakt voor keizerin Marie-Louise.

Niet te missen tochten, te voet, met de fiets of te paard!

Het bos van Compiègne is het ideale speelterrein voor allerlei activiteiten! We stellen je een escape te paard voor. Deze paarden zijn geschikt voor zowel beginners als ervaren ruiters. Het Henson-paard is een rustig, zelfverzekerd en sociaal ras. Dit is de perfecte gelegenheid om het bosdomein en zijn historische plekken op een andere manier te ontdekken, vergezeld door een gids te paard die je legendes en anekdotes vertelt.

 balade à cheval dans la forêt
Paardentocht in het bos © X.RENOUX

En als je liever fietst, raden we je de mooie route aan die het bos van Compiègne met het kasteel van Pierrefonds verbindt! De route, zo landelijk als het maar kan, brengt je door Saint Jean au Bois, een oud klein dorp van houthakkers dat rond een kapel gebouwd werd. Van symbolische kruispunten naar velden met varens leidt het fietspad je naar het Château de Pierrefonds. Het lijkt zo uit een sprookje te komen en zal je niet onverschillig laten. Op de terugweg kom je door Vieux Moulin, een klein authentiek dorpje in het bos, om vervolgens terug de frisse lucht op te snuiven bij je terugkeer naar Compiègne.

En als je liever onder begeleiding wandelt, wend je dan tot Grégory van Karuna Nature: deze natuurgids neemt je mee over weinig gebruikte routes om dichtbij de nog wilde natuur te komen. Soms is het leuk om je mee te laten voeren!

De ‘Clairière de Compiègne’, niet te missen!

De ‘Clairière de Compiègne’ is een historische plek die je even goed zal ontroeren. Het zou zonde zijn om die te missen. Het is daar, in het hart van het bosdomein, in wagon 2419D, dat de wapenstilstand van 11 november 1918 werd getekend tussen de Geallieerden en de Duitsers. En het was in diezelfde wagen dat Hitler de wapenstilstand van 22 juni 1940 tekende, die leidde tot de overgave van het Franse leger. Door diezelfde wagen te kiezen, wilde hij het de vernedering van het verlies van de Eerste Wereldoorlog wegwassen.

wagon 2419D dans lequel les deux armistices ont été signées © Grégory GéraultWagon 2419D, waarin de wapenstilstand getekend werd © Grégory Gérault

Ook smaakvol!

Vergeet tijdens je uitstap niet wat kleine lekkernijen te proeven: de Picantins, kleine snoepjes van nougatine, hazelnoten en chocolade, zijn niet te versmaden. Het is een specialiteit van Compiègne die in de jaren twintig van de vorige eeuw is ontstaan. De drie hazelnoten stellen de Picantins voor, drie figuren op het stadhuis van Compiègne die om het kwartier de tijd aangeven. De Picantins gemaakt door de gelijknamige patisserie zijn om van te smullen!

En omdat je niet echt kan overleven op enkel zoetigheden, raden we twee restaurants aan: Les Ferlempins en de Auberge A la bonne idée. De eerste biedt een authentieke en verfijnde keuken, uitsluitend samengesteld uit verse en lokale producten. 100% zelfgemaakte gerechten waar je blij van wordt. De Auberge à l’a bonne idée, die een Michelinster kreeg, zal je dan weer verleiden met zijn intieme omgeving met uitzicht op het bos en zijn keuken met mediterrane smaken.

Een gastenverblijf vol charme

Voor de overnachting raden we je aan een kamer te boeken in ‘La Villa du Châtelet‘ met zijn adembenemende uitzicht op het bos van Compiègne. Dit gastenverblijf vol charme werd gebouwd in 1886 in een groene omgeving. Hier kan je niet anders dan rust vinden.

La Villa du Châtelet
La Villa du Châtelet © @elsa_cyril

Twee dagen in Compiègne zijn zo snel voorbij! Je komt terug met je hoofd vol van alles wat je hebt gezien en geleerd, en je hart vol zachtheid en herinneringen aan kuierende uitstappen. En, wie weet, misschien laat je je binnenkort verleiden tot een tweede weekend in de Oise!

Meer weten