Colombia trekt ten strijde tegen de nijlpaarden van Pablo Escobar!

Julie Docsterd,
20-09-2024
Een Colombiaanse rechtbank beveelt drastische maatregelen tegen de nijlpaarden die afstammen van de dieren die Pablo Escobar invoerde!
hippo
© Hu Chen

De rechtbank van Cundinamarca heeft de uitroeiing bevolen van meer dan 150 nijlpaarden, de nakomelingen van het koppel dat in de jaren ’80 door Pablo Escobar werd geïmporteerd in Colombia. De dieren, die na de dood van de kartelleider aan hun lot werden overgelaten, hebben zich ongecontroleerd voortgeplant en vormen nu een ecologisch probleem. Het Ministerie van Milieu heeft drie maanden de tijd om een regeling uit te werken, waaronder sterilisatie en de gecontroleerde jacht.

Onbeheersbare populatie

De eerste nijlpaarden, die geïmporteerd werden voor Escobar’s privé-dierentuin, plantten zich na zijn dood in 1993 voort. Vandaag de dag zijn ze met 166, en als er geen maatregelen genomen worden kan hun aantal oplopen tot 1.000 tegen 2035. Hun aanwezigheid bedreigt de lokale fauna, vooral de lamantijnen, een soort zeekoe, en er zijn een aantal incidenten geweest met vissers op de Magdalena-rivier.

Tegenkanting door verdedigers van de dieren

Hoewel het ministerie oplossingen heeft overwogen zoals sterilisatie en zelfs export naar andere landen, zijn deze projecten gestrand. Ondertussen zijn dierenrechtenactivisten en de toeristische sector sterk gekant tegen de jacht op deze mastodonten.